Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Europska komisija predlaže neoptimalna rješenja za isplativo financiranje fotonapona E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 01 Veljača 2011 22:18

Europska komisija je jučer objavila izvještaj „Obnovljiva Energija: Napredovanje do 2020.“ u kojem se predlažu načini kojima bi se osiguralo isplativo financiranje obnovljivih izvora energije. European Photovoltaics Industry Association (EPIA) podržava napore Europske Komisije u tom polju ali je zabrinuta oko nekih prijedloga koji bi mogli biti nepovoljni za razvoj, te naglašava važnost da trenutačne kvalitetne državne sheme koje podržavaju veliku birokraciju treba dodatno unaprijediti.

Europska Komisija u svom izvješču analizira veliki broj alata kojima se podržavaju obnovljivi izvori energije, i EPIA se slaže sa glavnim ciljem a koji se svodi na pravovremenu adaptaciju instrumenata kako ne bi došlo do prevelikog povrata kapitala, te da bi se trebale smisliti predefinirani „koridori“ za feed-in-tarife kako bi se spriječile retroaktivne mjere.

Promjene bi trebalo raditi na razini država koje i snose većinu podrške za razvoj obnovljivih energija, ali EPIA nije sigurna da bi trebalo uvesti feed in premije koje bi trebale biti evolucija iz feed-in-tarifa pošto se još ne vidi da li bi takav iskorak omogućio daljnji razvoj fotonaponskih sustava.

EPIA-i se ne sviđa ni želja Europske Komisije da državne sheme za podržavanje obnovljivih izvora energije treba približiti pošto bi to moglo biti kontraproduktivno, jer bi smanjilo utjecaj same države te bi se time povećao trošak za Europsku Uniju i njene građane.

EPIA još upozorava da bi, što se tiče financiranja tiče trebalo riješiti sve birokratske probleme čime bi se mogli uštediti ogromni novci jer u pojedinim državama takvi troškovi mogu činiti čak i do 50% troškova razvoja projekta.

Izvor: www.epia.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?