Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pregled novih tržišnih prilika za obnovljive izvore energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 08 Svibanj 2013 18:58

Obnovljivi izvori energije su u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi imali veliki rast zadnjih godina, ali politička nesigurnost i ograničeni budžeti su usporili razvoj istih. U isto vrijeme mnoge države u razvoju su krenule u politiku za razvoj investicija u tom sektoru. 2010. godine su po prvi puta investicije u obnovljive izvore energije u zemljama u razvoju nadmašile investicije u razvijenim zemljama (72 milijarde dolara naspram 70 milijardi dolara).

Perspektiva Europe i SAD-a

U Sjedinjenim Američkim Državama je do rasta obnovljivih ponajviše došlo zbog različitih programa za poticaje koji polako ističu. Nada u nacionalni program za obnovljive polako kopni zbog ekonomskih problema, te se sveukupno očekuje usporavanje obnovljivih u toj državi.

S druge strane i Europa ima problema ponajviše zbog krize zbog koje su mnogi budžeti smanjeni te su stoga i mnogi poticaji smanjeni. I u Europi se stoga očekuje smanjenje investicija, pogotovo u eurozoni.

Nadolazeća tržišta

Zbog nesigurnosti na tržištu Europe i SAD-a sve više se investira u nova tržišta koja razvijaju obnovljive kako bi smanjila ovisnost o nafti, promovirale svoje prirodne resurse, otvorile poslove, ispunile obveze iz Kyoto protokola ili pokrile povećanu potrebu za električnom energijom. Neovisno o motivaciji postoje velika ulaganja u Indiji, Turskoj, Maroku, Brazilu i JAR-u između ostalih. Glavni pokretač investicija i u tim državama je sigurnost poticaja, te sva ta tržišta rade na energetskom planu za obnovljive izvore energije kojima bi se postigao stabilni okvir za razvijanje obnovljivih.

U regiji MENA, Turska je postavila cilj od 30% OIE do 2023., sa poticajima za vjetar, geotermalnu energiju, biomasu i bioplin, te solar. Izrael je postavio cilj od 10% do 2020., te feed-in-tarifu za vjetroelektrane do 50 MW i za solarne elektrane. Saudijska Arabija investira u istraživanje, razvoj i infrastrukturu te priprema feed-in-tarifu i program za dvadesetogodišnji otkup električne energije. Jordan pak ima cilj od 10% do 2020., te je razvio program tendera koji daju financijsku potporu za kvalificirane projekte. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju cilj od 7%, ali je ujedno određena praktički najveća investiciju u cijeloj regiji kroz državnu elektroprivredu Masdar, kojoj je za cilj od UAE-a napraviti globalnog predvodnika u OIE. Masdar razvija Masdar City - ugljično neutralni grad koji će koristiti veću količinu obnovljivih izvora energije. Osim toga Masdar razvija i veliku solarnu elektranu Shams 1, te ulaže u veći broj projekata unutar i izvan države.

Azijske države također povećavaju investicije. U Filipinima koji planiraju imati 15.300 MW do 2030. je nedavno usvojen Državni program za obnovljive izvore energije kojime se postavljaju specifični ciljevi za obnovljive izvore energije, te se njima predviđaju investicije od 27,6 milijardi dolara do 2030. Tajland je pak postavio cilj od 20% do 2020. Podrška od strane vlade je u velikim investicijama koje će se postupno smanjivati do 2022., a osnovali su i kvazi-državni investicijski fond u tu svrhu. S druge strane Indonezija se pomalo otvara stranim investicijima kako bi se više iskoristio veliki geotermalni potencijal unutar njihove vulkanske regije.

U Latinskoj Americi je Argentina uvela čitavu seriju poticaja za obnovljive. Njihov Program za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije je postavio cilj od 8% do 2016., a podrška mu je program tendera od strane državne elektroprivrede ENARSA kojime se daje 1.000 MW ugovora o otkupu električne energije za obnovljive izvore energije. Osim toga je osnovan i fond kojim će se poticati obnovljivi izvori energije. Brazil očekuje povećanje potrošnje električne energije na razini države za 52% do 2019., a prema njihovom planu se iza 2014. godine više neće graditi elektrane na fosilna goriva, nego elektrane na biomasu i vjetroelektrane. Brazil ima i specifične ciljeve do 2019. koji uključuju 116 GW hidroelektrana, 7 GW malih hidroelektrana, 8,5 GW biomasa i 6 GW vjetroelektrana. Brazil ima aukcije za ugovore o otkupu električne energije za biomasu, isto je uvedeno i za energiju vjetra.

U Africi je Kenija prije tri godine uvela feed-in-tarifu za sve obnovljive izvore energije. Južnoafrička Republika je postavila ciljeve za 2030. godinu prema pojedinačnim tehnologijama, i to za vjetar od 10,3%, za hidroelektrane 12,7%, za fotonaponski solar 9,4%, te 1,3% za koncentrirane solarne elektrane. Uz to su uveli i feed-in-tarife 2009. godine. Uganda je prošle godine uvela dvadesetogodišnju feed-in-tarifu prema pojedinačnim tehnologijama.Index članka
Pregled novih tržišnih prilika za obnovljive izvore energije
#2
Sve stranice
 
Komentari (1)
KAKO NAMJERAVATI KREDIT
1Srijeda, 19 Lipanj 2019 04:53
Maria Guadalupe
Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?