Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

U Narodnim novinama objavljeni novi pravilnici o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača i o korištenju OIE i kogeneracije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 02 Kolovoz 2012 17:12

U Narodnim novinama su službeno objavljeni novi Pravilnik o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije i Pravilnik o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

I jedan i drugi pravilnik stupaju na snagu 8.8.2012. godine, a to je prva promjena pravilnika o korištenju OIE i kogeneracije nakon 2007. godine. Oba pravilnika je izradilo Ministarstvo gospodarstva.

Što se tiče bitnijih promjena u Pravilniku o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača energije, proširen je popis dokumenata potreban za stjecanja prethodnog statusa, tako da je sada potrebna i prethodna elektroenergetska suglanost za postrojenje te godišnji plan proizvodnje i dokaz o uplati naknade. Isto tako je dodan stavak da Agencija za energetiku može tražiti dostavu dodatnih dokaza. Promijenjeni su i periodi koliko dozvola traje pri spajanju na srednjenaponsku mrežu. Također je dodan cijeli članak posvećen Jednostavnim građevinama koji objašnjava način stjecanje statusa za takva postrojenja. Za stjecanje Rješenja o statusu povlaštenog proizvođača nije bilo većih promjena.

Kod Pravilnika o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije je promijenjenja podjela na tipove postrojenja, te su dodani i sustavi koji nisu spojeni na elektroenergetsku mrežu. Prethodno energetsko odobrenje, koje je prije bilo prva dozvola koja se dobijala, je u potpunosti izbačena, a uvode se javni natječaji koje će raspisivati Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Ova velika promjena neće utjecati na projekte koji su već ishodili Prethodno energetsko odobrenje kojima ostaju stečena prava i obveze iz starog pravilnika. Što se tiče energetskog odobrenja ono ostaje, ali se uz njega sada mora predati i prethodna elektroenergetska suglasnost koju izdaje Operator distribucijskog ili prijenosnog sustava. Isto tako u jednom članku piše da jednostavne građevine ne trebaju ishoditi energetsko odobrenje. Za vjetroelektrane je dodatno dodano da udaljenost najbližih vjetroagregata između dviju različitih vjetroelektrana mora biti barem 2.000 m, osim u slučaju da nositelj projekta daju suglasnost za drugačije pozicioniranje. Način upisa u Registar OIEKPP se također mijenja, pošto je sada za prvi upis odgovoran operator sustava nakon što se dobije prethodna elektroenergetska suglasnost, a ne Ministarstvo gospodarstva na osnovu prethodnog energetskog odobrenja.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?