Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prva velika solarna elektrana u Saudijskoj Arabiji će se izgraditi u Mecci E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 25 Rujan 2012 16:10

Mecca, najsvetiji grad za Islam, planira postati prvi grad u Saudijskoj Arabiji koji će imati veliku elektranu koja proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora energija.

Gradonačelnik Meccae Osama al-Bar je izjavio da grad planira do petog siječnja izabrati grupu od bar 20 ponuđača za gradnju i upravljanje postrojenjem koje bi godišnje proizvodilo 385 GWh električne energije što bi uključivalo i 100 MW solarnih elektrana. Cilj je postati prvi grad u Saudijskoj Arabiji, odnosno u cijelom muslimanskom svijetu koji ima vlastitu elektranu. To je najnoviji primjer kako Saudijska Arabija planira diverzificirati proizvodnju električne energije. Saudijska Arabija kao država planira potrošiti 109 milijardi dolara za proizvodnju iz solarnih elektrana do 2032.

Mecca ima otprilike 2 milijuna stanovnika, te se nalazi nekih 70 kilometara južno od obale Crvenog mora. Saudijska Arabija trenuačno iz obnovljivih izvora proizvodi manje od 1% električne energije. Sama Saudijska Arabija ima duplo više sunčanih sati od bilo kojeg dijela Europe, te se procjenjuje da dobiva od 4,5-7 kW po kvadratnom metru, dok Grčka dobiva otprilike 1,7 kW kao najsunčanija država Europe.  Saudijski program za solar je pod vodstom King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy, instituta pod pokroviteljstvom Saudijske vlade i naftne tvrtke Aramco.

Neka od postrojenja koja će davati električnu energiju za Meccu bi mogla koristiti i fosilna goriva i biomasu i vjetar, ali morati će imati neki minimum solara. Električna energija iz projekta će se koristiti za rasvjetu i u 35 tunela, te će time smanjiti količinu električne energije koju Mecca godišnje kupuje za 26,6 milijuna dolara. U Saudijskoj Arabiji godišnja potrošnja električne energije raste za 8%, a sama Mecca godišnje dobija oko 7-8 milijuna hodočasnika.

Developer solarne elektrane za Meccu će moći koristiti elektranu dok mu se investicija ne isplati, a posao će dobiti onaj ponuđač koji ponudi najkraći period upravljanja. Saudijska Arabija trenutačno ima oko 3 MW solara, a planira u iduća dva desetljeća izgraditi 41.000 MW.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     mecca      saudijska arabija      elekrana      obnovljivi izvori energije      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?