Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Biomasa bi mogla pokriti petinu svjetske energije - bez da se ugrozi opskrba hranom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 12 Prosinac 2011 08:57

Jedna petina globalne energije bi mogla biti pokrivena energijom iz biomase bez da se ugrozi proizvodnja hrane za ljude, rezultat je izvještaja Centra za istraživanje energije Velike Britanije (UKERC).

Izvještaj koji obrađuje više od 90 svjetskih studija pokazuje da je glavni razlog zašto znanstvenici drugačije procjenjuju potencijalnu ulogu biomase  u potrebama za energijom ta što drugačije procjenjuju korištenje zemlje, stanovništvo i način prehrane.

Posebno veliki predmet sukoba je brzina kojom se povećava produktivnost u proizvodnji hrane i energije. Kada bi se najbolje moguće iskoristili poljoprivredni ostaci, otpad i energetski prinosi od žetve moglo bi se više od petine energije dobiti iz biomase. Više od toga bi se također moglo postići, ali to bi moglo postati komplicirano zbog načina prehrane ljudi koji unose sve više kalorija.

Zamjena svih fosilnih goriva s biomasom je nemoguća bez da se više hrane uzgaja na manje zemlje pošto bi danas bilo potrebno iskoristiti sve raspoložive obradive površine i šume za takvu akciju. Za povećanu proizvodnju morat će se poticati inovacije i ulaganja, te će se trebati dodatno fokusirati na  veću proizvodnju hrane i energetskih žitarica koje ne oštećuju tlo ili ne smanjuju vodne resurse.

Izvještaj poziva na promoviranje održive biomase i učenje o njoj. Izvještaj također traži suradnju znanstvenika sa specijalistima za bioenergiju kako bi se riješili problemi sa zaštitom okoliša i dostupnošću vode.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     biomasa      globalna energija      velika britanija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?