Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solarni boom bi mogao potaknuti prvi nedostatak panela od 2006. godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 21 Kolovoz 2014 22:15

Solarna industrija bi nakon dvije godine velikog viška proizvodnje panela mogla doći u situaciju da ima manjka panela na tržištu.

Višak proizvodnje je gurnuo cijenu na vrlo niske razine čime je solarna energija postala konkurentna, te time i potaknula povećanu potražnju. Time je nažalost veći dio proizvođača bankrotirao, te su se smanjile kapitalne investicije kod preostalih tvrtki. Sa povećanim brojem instalacija ove godine (rast od 29%) se očekuje da bi po prvi put od 2006. godine moglo doći do nedostatka panela na tržištu.

Taj minus će pomoći najvećim proizvođačima kao što su Kineski Yingli Green Energy i Trina Solar. Nedostatak panela bi također mogao usporiti razvoj izvan vodećih tržišta Azije i Sjeverne Amerike ako isporučioci budu preferirali svoje najveće potrošače. Isporuke velikim igračima bi mogle imati prednost naspram malih sustava na krovu.

Potencijalni nedostatak panela ukazuje na ubrzani razvoj solarne energije. Ove godine bi se moglo instalirati 52 GW solara, a iduće godine čak 61 GW. To je veliki rast u odnosu na 40 GW u 2013. godini, te sedam puta više nego što su developeri trošili prije pet godina.

Sama industrija ima mogućnost proizvodnje od otprilike 70 GW, pri čemu je jedan veliki dio starije opreme koja nije profitabilna. Ako bi se stara i nepotrebna tehnologija izbacila bi ostalo samo 59 GW potencijalne proizvodnje. Zadnji puta je proizvodnja i potražnja bila na istoj razini tokom 2006. godine, kada je ista iznosila samo 1,5 GW.

Prosječna cijena panela danas je 76 centi po wattu naspram čak 2,01 dolara po wattu na kraju 2010. godine. Ove godine bi proizvodnja trebala ostati jednaka kao i prošle godine, dok se u isto vrijeme planira izgradnja mnogih novih tvornica posebno u Kini. S obzirom da će nedostatak na tržištu ponajviše utjecati na rezidencijalni sektor je recimo Američki developer SolarCity kupio jednog manjeg proizvođača panela kako bi bio siguran da neće imati nedostatak isporuke na tom tržištu.

Za razliku od drugih tržišta ovdje se ne očekuje rast cijena, čak i ako bude nedostajalo panela. Profit će se dizati na osnovu pada proizvodnih cijena što je dobra vijest s obzirom da je tržište solara izuzetno ovisno o cijenama sustava.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     solarna industrija      višak      paneli      proizvodnja      kina      solarna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?