Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Fotonaponski pogled na tržište u 2010. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 02 Ožujak 2011 22:59

FN tržišta su u 2010. oborila sve rekorde, te su se pojavila na energetskoj karti nekoliko država. U Španjolskoj je recimo tokom ljeta 2010. čak 4% proizvedene električne energije došlo iz solara, te je cijena velikih sustava pala na 2,5 Eur/Wp. Fotonapon bi u nekim državama sa skupom električnom energijom trebao postati kompetitivan u skoroj budućnosti. Ipak, zasada treba i dalje podržavati i dodatno poticati razvoj FN industrije.


Slika 1: Instalirana FN snaga u 2010.

Po prvim procjenama je tokom 2010. instalirano između 14,3 i 16,5 GW fotonaponskih solarnih sustava što je rast od čak 100% u odnosu na prošlu godinu. Tolika razlika u procjenama je posljedica nepoznanica u razvoju tržišta na kraju godine na nekoliko glavnih tržišta. Prema svim dostupnim podatcima od sredine veljače, procjenjuje se da će tržište za prošlu godinu biti oko 15,5 GW.


Slika 2: Ukupno instalirana snaga u svijetu

Ukupno instalirana snaga je time dostigla barem 37 GW a možda je i blizu 40 GW. Time je rezultat iz 2010. još impresivniji.


Europska tržišta: barem 3 tržišta sa preko 1 GW

U 2010. je samo Europa dodala između 11,6 i 13,3 GW novih FN elektrana. Procjenjuje se da će konačna brojka biti oko 12,5 GW. Njemačka je i dalje uvjerljivo prva, ali poredak iza nje se sada polako mijenja. Na drugom je mjestu Italija sa preko 1 GW, a treća je Češka od koje se u budućnosti očekuje veliki pad zbog smanjenja poticaja i zasićenja tržišta. Španjolska ima 375 novih MW unatoč nestabilnoj regulativi,  u Francuskoj je instalirano oko 500 MW, u Grčkoj oko 150 MW, a Belgija je ponovno prešla 200 MW. Velika Britanija je konačno počela instalirati solar a napredovali su i Austrija, Nizozemska, Slovačka i Slovenija, dok u istočnoj Europi nije bilo napretka.


Slika 3: Instalirana snaga u 2010. po europskim državama


Slika 4: Ukupno instalirana snaga po europskim državama

Ostatak svijeta:

Zemlje izvan Europe drže trenutačno samo 20% globalnog tržišta, te imaju ogroman potencijal u budućnosti. 2010. je izvan Europe instalirano između 2,6 i 3,2 GW.


Slika 5: Instalirana snaga u 2010. - države izvan Europe

Japan je skoro dostigao 1 GW, SAD je na oko 700-800 MW, a Kina na 400-600 MW. Kanada i Australija su na oko 150-250 MW, dok je Južna Koreja zakazala na ispod 100 MW. Očekuje se i nekoliko desetaka megavata iz Indije, Malezije, Tajvana i Tajlanda.

Fotonaponsko tržište u 2011:

Zbog promjene poticaja očekuje se pad Njemačkog tržišta, koje bi u najgorem scenariju moglo pasti na samo 1-2 GW, dok bi talijansko tržište u najboljem slučaju moglo skočiti na 4 do 6 GW. Očekuje se daljnji pad cijena fotonaponskih ćelija zbog vjerojatne stagnacije europskih tržišta i povećanja proizvodnje.

Od ostalih europskih tržišta očekuje se daljnji rast Francuske, Grčke, Belgije, Španjolske, Velike Britanije i možda Portugala. Istočna Europa će i dalje stagnirati ili sporo rasti, dok bi izvan Europe Japan i SAD mogli dostići 1 GW. Za Kinu je prerano raditi procjene pošto se ne zna da li će kineska vlada ove godine uvesti poticaje. Južna Koreja bi mogla oboriti svoj rekord iz 2008. a Indija bi se mogla početi brzo ravzijati, možda doći i do 800 MW ove godine.

U srednjem scenariju procjenjuje se da će tokom 2011. biti instalirano oko 16 GW, a u slučaju scenarija s dodatnim političkim poticajima moglo bi se doći do 20 GW.

Izvor: www.epia.org

Tags:     fotonaponski      fn sustav      solarne elektrane      njemačka      sad      japan      italija
Index članka
Fotonaponski pogled na tržište u 2010.
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?