Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Šest umjetničkih solarnih projekata svijeta E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 16 Ožujak 2012 22:33

U ovom članku vam predstavljamo šest najljepših projekata koji koriste energiju Sunca po izboru Nacho Zamore koji vodi web stranicu Solar Artwork Project.

1.) Dancing Flowers

Alexandre Dang iz Brussela oprema male cvjetove sa malim solarnim panelima, čime ti cvjetovi plešu u kontaktu sa suncem. U slučaju slike iznad koriste se maslačci, ali do sada su opremili panele za mnoge različite cvijetove. Ova izložba obilazi cijeli svijet i vrlo je popularna među djecom.

2.) Night Garden

Izraelski projektant O*GE  je napravio solarni vrt koji svijetli po noći, a koji je predstavljen na Jeruzalemskom festivalu svjetlosti 2009. Ovaj vrt skuplja energiju tokom dana a svijetli po noći kao velika električna šuma. Svaki cvijet ima drugačije boje, te time stvara posebni ambijent.

3.) The Verdant Walk

U Clevelandu postoji projekt Verdant Walk kojeg je napravili tvrtka North Design Office iz Toronta. Projekt se sastoji od sedam žičanih skulptura koje su zamotane u solarnu građu koja skuplja energiju tokom dana a svijetli po noći. Iako je sam projekt prekrasan, posebno je impresivan naćin na koji prikazuje potencijal obnovljivih izvora energije.

4.) Sonumbra

Ove tanke svjetlosne skulpture koje izgledaju kao da ih je pogodila munja su zapravo tekstil integriran sa solarnim ćelijama pod nazivom Sonumbra. Projektirao ih je Land Art zajedno sa dizajnerskim studijom Loop.pH, te imaju i senzore za detekciju pokreta kako bi mogle reagirati na prisutnost ljudi posebnim svjetlosnim spektaklom.

5.) Sunflower

Sunflower je projekt Harries & Hedera i demonstrira kako nije potrebno izrađivati uređaje za proizvodnju električne energije koji mogu narušiti izgled okoliša. Projektiran da daje svijetlost u parku u Austinu, Texas, Sunflower isto tako stvara i sjenu tokom dana, te sjajno izgleda tokom naći kada se paneli daju svijetlost.

6.) FN obojeno staklo

Sarah Hall je sa svojim umjetničkim staklom dala jednu od najinovativnijih ideja koja koristi energiju Sunca u zadnje vrijeme. Sarah ugrađuje FN ćelije između dva sloja stakla koje je onda tretirano različitim teksturama, bojama i oblicima, te time nastaje niz toplinski izoliranih solarnih staklenih panela. Oni onda mogu biti postavljeni na fasade, kao prozor ili mogu stajati i sami. Sam rezultat je kao što možete i vidjeti na slici prilično impresivan.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     umjetnički      solarni projekti      fotonapon      obojeno staklo      sunflower      sonumbra
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?