Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Sino-Singapore Tianjin Eco-city E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 23 Siječanj 2011 18:37

Kao rezultat borbe protiv klimatskih promjena i očuvanja okoliša, te resursa nastao je Sino-Singapore Tianjin Eco-city, projekt osmišljen u suradnji Kine i Singapura. Cilj projekta je, između ostalog, poticanje stvaranja održivog razvoja i u drugim gradovima.

Sino-Singapore Tianjin Eco-city razvili su kineska Akademija urbanizma i dizajna, Institut urbanizma i dizajna u Tianjinu, te singapurski tim za razvoj.

Grad se prostire na 31,23 km2, a nalazi se 45 km od središta grada Tianjin i 150 km od Pekinga. Očekuje se da će potpuno razvijen, početkom 2020-ih, imati populaciju od 350.000 stanovnika.


Izvor: inhabitat.com

Eco-city bi trebao biti ekološki pozitivan, a postojeća močvarna područja i biološka raznolikost biti će sačuvana. Sačuvati će se i lokalna baština, što znači da profil kanala Ji, starog 1.000 godina, neće biti mijenjan, a dva postojeća naselja biti će djelomično obnovljena i ponovno će se koristiti.

Kroz cijeli grad nalaziti će se zelena područja, a s obzirom da na lokaciji nema puno oborina, voda će se dobavljati iz ne-tradicionalnih izvora kao što je desalinizacija morske vode. Planiran je i poseban sustav gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na recikliranje, ponovnu upotrebu i smanjenje otpada.

Glavni način prijevoza trebala bi biti željeznica, te mreža tramvaja i autobusa, čime bi se utjecalo na smanjenje emisije CO2.


Izvor: inhabitat.com

Eco-city će biti podijeljen na sedam sektora: stambeni sektor, eko-dolinu, solarni sektor, sektor vjetra, urbani sektor, predgrađe, i eko-koridori. Životni sektor biti će okružen zelenilom, a sastojati će se od stambenih zgrada; solarni sektor će biti administrativno središte; urbani sektor će biti jezgra grada gdje će se neboderima maksimalno iskoristiti vertikalan prostor; a sektor vjetra će obnoviti Qingtuozi, sto godina staro selo okruženo jezerom, te iskoristiti taj prostor za rekreaciju i opuštanje građana.


Izvor: inhabitat.com

Na temelju sadašnjeg stanja resursa, okoliša i napučenosti Eco-city ključni pokazatelji uspiješnosti (KPI) podijeljeni su kroz četiri aspekta (zdravo ekološko okruženje, društveni sklad i napredak, učinkovitost gospodarstva i regionalna koordinacija) u 22 kvantitativna pokazatelja i 4 kvalitativna pokazatelja prema kojima bi se grad trebao razvijati. Neki od tih pokazatelja su: kvaliteta zraka, kvaliteta pitke vode, emisija CO2, „zeleni“ transport, udio pristupačnog stanovanja, korištenje obnovljivih izvora energije, količina stvorenih radnih mjesta, itd.


Izvor: inhabitat.com

Eco-city trebao bi biti funkcionalan grad koji će promovirati mogućnost održivog razvoja i očuvanja okoliša, a samim time biti će i dobar primjer za jednake korake u drugim gradovima.

Izvor: www.eco-city.gov.cn

Tags:     Sino-Singapore Tianjin Eco-city      Kina      Singapur      eko grad      održivi razvoj
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?