Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Fotonapon dostiže točku u kojoj će postati jedan od glavnih izvora električne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 24 Ožujak 2014 21:52

Nedavni indikatori pokazuju da fotonapon dostiže točku u svome razvoju i kojoj bi mogao postati jedan od glavnih izvora električne energije u mnogim dijelovima svijeta.

Solar je 2012. godine imao udio od samo 0,6% u ukupnoj potrošnji električne energije, ali postoje naznake da bi fotonaponske elektrane uskoro mogle postati  jedan od bitnijih izvora električne energije, pošto analitičari očekuju eksploziju rasta solara kada on postigne paritet elektroenergetske mreže na mnogim svjetskim tržištima.

Svjetsko tržište za fotonapon je raslo otprilike 30 GW godišnje 2011. i 2012. godine, čime je ukupna instalirana snaga došla na otprilike 100 GW do početka 2013. Prošle godine je dodano otprilike još 39 GW solara, pri čemu je samo Kina dodala 12 GW. Ali to je samo početak, s obzirom da Njemačka banka očekuje instalaciju 46 GW ove godine i čak 56 GW 2015. godine, čime bi se dostiglo 250 GW do počekta 2016. Glavni razlog za to je da je mrežni paritet postignut u barem 19 svjetskih država.

Jedan od takvih primjera je Njemačka gdje je solar na krovu već sada konkurentan sa kombiniranom proizvodnjom iz plinskih elektrana, a veliki sustavi bi trebali biti konkurentni sa svim fosilnim gorivima u južnoj Njemačkoj do 2030. godine. U Španjolskoj, gdje fotonapon čini 3,2% ukupne električne proizvodnje prošle godine je developer Enerpro počeo prodavati solarnu energiju direktno na mrežu bez ikakvog oblika financijske podrške. Enerpro će ove godine instalirati 12 MW fotonapona, dok iduće godine planira instalirati 300 MW uz vjeru da isporuka električne energije iz solara može biti jeftinija od bilo kojeg drugog izvora u zemlji.

Troškovi solarnih panela

Solarni paneli se danas prodaju čak 80% jeftinije nego prije pet godina, a do kraja desetljeća bi troškovi mogli pasti još 50%. U isto vrijeme banke očekuju otvaranje solarnog financiranja tokom ove godine. Investicijska banka Goldman Sachs tako ima osigurano 40 milijardi dolara za investicije u obnovljive izvore energije, te je već sada investirala u SolarCity, First Solar i SunEdison.

S druge strane Mercom Capital Group, konzultantska tvrtka za čistu energiju je objavila da je ukupno korporativno financiranje u solarni sektor, uključujući rizični kapital i zajam raslo 25% prošle godine, na ukupno 10 milijadi dolara. Top pet tvrtci financiranih rizičnim kapitalom su prošle godine bili Kineski developer Heifei Golden Sun, fotonaponski financijaš Clean Power Finance, proizvođač modula Slexel, tvrtka koja se bavi instalacijama sustava Sungevity i rezidencijalni specijalist za fotonaponske sustave OneRoof Energy.

Poboljšano financiranje

Kombinacija nižih troškova i boljeg financiranja postavlja temelje za konstantan rast i daljnju penetraciju fotonaponskih sustava. Fotonapon tako postaje sve konkurentniji na nekim od najvećih svjetskih tržišta, pa se na primjer u Indiji očekuje da bi solar trebao biti u potpunosti konkurentan do kraja desteljaća, a već sada je atraktivan velikim potrošačima električne energije. Solar će postati u potpunosti konkurentan za sve potrošače, uključujući one sa snagom manjom od 1 MW, kada će moći koristiti svoje krovove na način da im to omogući uštedu na računima.

Lux Research procjenjuje da će fotonapon biti konkurentan sa prirodnim plinom u 10 velikih regija do 2025. godine. Prema njima je glavni dokaz konkurentnosti nekog izvora kada on to postiže bez financijskih poticaja. Prema njima solar u razvijenoj mreži može imati udio od 10 do 20% uz vjetar i druge obnovljive izvore energije.

Ovo se ne odnosi samo na fotonaponske tehnologije nego i druge solarne tehnologije. CPV recimo također postaje sve jeftiniji, dok tehnologija tankog-filma dobro napreduje na novim tržištima kao što je Južnoafrička Republika.

Izvor: http://news.pv-insider.com

Tags:     fotonapon      električna energija      glavni izvor      solar      indija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?