Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tenesol predstavio solarne FN konverzijske i skladišne sustave E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 13 Rujan 2011 16:53

Tenesol je plasirao Sun Smart+, rješenje za solarnu fotonaponsku (FN) pretvorbu i skladištenje. Skladištenje FN energije trebalo bi Sunčevu energiju učiniti učinkovitijim i financijski dostupnijim obnovljivim izvorom energije, izjavio je Benoit Rolland, izvršni direktor Tenesol-a.

Operateri sustava imati će koristi od sustava za skladištenje utoliko što neće morati kupovati energiju od distributera kojem je i prodaju. Uz to, industrija Sunčevom energijom postati će stabilnija i manje ovisna o vladinim inicijativama.

Projekt vrijedan 9 milijuna eura, koji je započet 2009. godine, prošao je dugotrajna ispitivanja na terenu u Europi, te je spreman za proizvodnju za šire tržište, tvrde u Tenesol-u.

Solarni FN spremnik može se postaviti na stambene i male komercijalne sustave, te može skladištiti proizvedenu FN energiju do 5 kWp čak više od 20 godina.

Sustav koristi litij-ionske baterije od 8 do 13 kWh, uz nazivni napon od 190 do 290 V. Baterije su kompaktne i visoko energetski učinkovite, a kroz dvogodišnje ispitivanje na terenu pokazale su učinkovitost od 97%. Uz to, ovaj sustav bi operaterima mogao uštedjeti 0,095 eura/kWh Sunčeve energije koju bi mogli direktno koristiti umjesto da je šalju u mrežu.

Engin Yaman, generalni direktor u Tenesol-u, izjavio je da je prva generacija solarnih sustava bila spojena na mrežu, no u kompaniji vjeruju da će drugu generaciju činiti decentralizirani sustavi koji će omogućavati samostalnu potrošnju. Industrija kao cjelina je zaključila kako je najbolji način za daljnji razvoj solarne energije da kompanije, industrije i kućanstva troše energiju koju sami proizvode, nadodao je Yaman.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com

Tags:     Tenesol      energija Sunca      FN sustavi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?