Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

SolFocus isporučuje za ogroman CPV projekt u Meksiku E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 10 Travanj 2012 17:30

Meksiko do sada nije bio relevantno tržište za solarnu energiju, ali izgleda da bi se u njemu mogla razviti tehnologija koncentriranih fotonaponskih panela (CPV).

SolFocus je prije par tjedana objavio da je dogovorio isporuku CPV opreme za projekt čija bi ukupna snaga trebala biti 450 MW, a razvijat će se u fazama po 50 MW. Prva faza bi trebala krenuti u gradnju krajem ove godine, a dovršila bi se do kraja iduće godine. Ovih 50 MW je već puno više od ukupno 8 MW sustava koliko ih je do sada SolFocus postavio, uz dodatnih 35 MW koji se grade ili su pod ugovorom.

SolFocus je smješten u Kaliforniji, a u svojoj CPV tehnologiji koncentrira sunčevu svjetlost na male solarne ćelije sa trostrukim spojnicama koje su skupe, ali i efikasnije od poluvodiča u uobičajenim puno većim solarnim ćelijama. Ova tehnologija se počela razvijati sredinom prošlog desetljeća kada je cijena silicija postala jako visoka.

Sam 450 MW projekt čija je vrijednost 1,4 milijarde dolara razvija SolMex Energy koja je zajednička tvrtka Grupo Musa, developera za nekretnine i Synergy Technologiesa, developera za energiju iz SAD-a. Projekt će se nalaziti u Baji, pokraj grada Tecateu na zemlji tvrtke Grupo Musa. Većina proizvedene električne energije od prvih 50 MW će ići samoj Grupo Musa, a ostatak će se prodavati na aukcijama.

Daljnji plan je u 2014. izgraditi još 100 MW, a u 2015. i 2016. po 150 MW. Sam projekt će dramatično povećati količinu solarnih elektrana u Meksiku pošto ih sada ima samo nekih 6 MW, i to uglavnom malih sustava na krovovima. Razlog za to je nedostatak feed-in-tarife ili drugih načina poticaja za solar i druge obnovljive izvore energije.

SolFocus gradi i 1 MW projekt u Guanajutu za isporuku električne energije tvornici, te vlasnik tvornice Granite Chief očekuje povrat investicije za osam godina.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     solfocus      cpv projekt      fotonaponske ćelije      meksiko      grupo musa      baja      solmex
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?