Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Fraunhofer objavio da su razvili novu generaciju sustava za pohranu energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 20 Ožujak 2013 21:51

Znanstvenici koji rade u Fraunhofer institutu su objavili da su razvili redoks protočnu bateriju koja dostiže  snagu do 25 kW, sa veličinom ćelije od 0,5 kvadratna metra, što je osam puta više nego u prijašnjim sustavima veličine A4.

Sve više električne energije se proizvodi iz varijabilnih izvora energije kao što su solar i vjetar. Zbog toga je potrebno razviti uređaje koji spremaju električnu energiju kako bi se riješio problem nestalnosti u proizvodnji električne energije iz tih izvora. Baterije su pri tome glavni format o kojem se razmišlja, ali se razvijaju i druge tehnologije.

Ipak, za sada su baterijske tehnologije primarni način za spremanje varijabilnih izvora energije u smislu očekivanja razvoja istih u bliskoj budućnosti. Električne baterije, u ovom slučaju Redoks protočne baterije predstavljaju efikasan način da se balansiraju fluktuacije u isporuci obnovljivih izvora energije, te da se garantira konstantna dostupnost električne energije.

Baterije spremaju energiju u kemijskim tvarima, likvidnim elektrolitima. Elektroliti se pune i prazne u malim reakcijskim komorama. Nekoliko tih ćelija čine slog. Baterije koje su sada dostupne na tržištu, a koje su otprilike veličine A4 papira mogu pohraniti samo 2,3 kWh električne energije.

Znanstvenici iz Fraunhofer Institute for Environmental, Safety and Energy Technology UMSICHT u Oberhausenu, Njemačkoj tvrde da su razvili redox protočnu bateriju čija je mogućnost pohrane u slogu čak 25 kWh na veličini A4. Prototip navodno ima efikasnsot do 80%, te može izdržati struju do 500 A. Baterija će biti prezentirana na sajmu u Hannoveru početkom travnja.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     fraunhofer      znanstvenici      baterija      redoks      električna energija      hannover
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?