Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Učinkovitost solarnih ćelija postigla novi rekord E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 04 Veljača 2013 20:25

Švicarski savezni institut za znanost i tehnologiju materijala objavio je postizanje novog rekorda učinkovitosti solarnih ćelija, koji sada iznosi 20,4%.

Institut je na fleksibilnim polimernim folijama razvio nove tankoslojne solarne ćelije izrađene na osnovi poluvodiča CIGS (bakar-indij-galij-selenid), materijala pogodnog za proizvodnju ekonomski isplative električne energije iz sunčeve energije.

Obnovljivi.comRazvivši učinkovitost od 20,4 % istraživači EMPA-inog laboratorija za tanke filmove i fotonapon srušili su vlastiti rekord od 18,7% postignut u svibnju 2011. godine. Da bi povećali učinkovitost znanstvenici, predvođeni Ayodhyom N. Tiwarijem, su modificirali svojstva CIGS sloja proizvedenog na niskim temperaturama.

Vrijednost učinkovitosti ćelije ovjerena je i od strane instituta za solarne energetske sustave Fraunhofer (ISE), a EMPA-ina nova rekordna učinkovitost nadmašuje i vrijednost od 20,3% za CIGS solarne ćelije na staklenim podlogama, te je jednaka najvišoj učinkovitosti polikristalnog silicijevog „wafera“.

Slijedeći korak instituta je suradnja s industrijom kako bi ovu tehnologiju učinili komercijalnom i dostupnom za upotrebu na velikim sunčanim elektranama, krovovima, fasadama, ali i prijenosnim uređajima.

Višegodišnje istraživanje financirano je od strane Švicarske nacionalne zaklade za znanost (SNSF), Odbora za tehnologiju i inovacije (CTI), Švicarskog državnog ureda za energiju (FOE) i programa Europske Unije.

 

Izvor: http://www.empa.ch/

Tags:     učinkovitost ćelija      CIGS      EMPA      fleksibilne folije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?