Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Dvije tvrtke u Velikoj Britaniji dobile financiranje od 20 milijuna funta za novu fazu turbina na valove i plimu i oseku E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 28 Veljača 2013 22:24

MeyGen Ltd i Sea Generation Wales Ltd su dobile financiranje unutar programa vlade Velike Britanije pod nazivom Marine Energy Array Demonstrator (MEAD), koja je predstavljena u travnju prošle godine, a cilj joj je poticati razvoj i testiranje predkomercijalnih uređaja na moru.

Morska energija ima ogroman potencijal kao čisti izvor energije, te bi mogao pokriti i do 20% potreba za električnom energijom Velike Britanije do 2050., te ujedno i otvoriti nove poslove. Sada je potrebno više investicija kako bi se omogućio razvoj uređaja, te postigla komercijalizacija, a tome služi MEAD program.

Sama vijest je objavljena na konferenciji RenewablesUK Wave and Tidal 2013. – te je došla u isto vrijeme kada i izvještaj udruženja koje traži dodatnu podršku vlade kako bi industrija morskih energija rasla.

Projekti dobitnici su specifično 1,4 MW turbina MeyGena koju razvijaju sa Andritz Hydrom u Škotskoj, te turbina od 2,5 MW SeaGenerationa koju je razvio Marine Current Turbines u Walesu. Projekti bi trebali biti u pogonu do ožujka 2016., a izabrani su jer imaju mogućnost proizvodnje od minimalno 7 GWh godišnje, te mogućnost korištenja bar tri uređaja čiji je rad već dokazan na otvorenom moru.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     velika britanija      turbine      valovi      plima i oseka      morska energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?