Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

2012. kao zadnja godina dominacije Njemačke u fotonaponskom sektoru ? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 08 Siječanj 2013 16:57

Iako službene brojke još nisu izašle Njemačka je prošle godine instalirala više fotonaponskih sustava nego ikad prije. Ipak, procjene za ovu godinu su umjerene, ali se očekuje da će instalirati više od svog službenog cilja od oko 3 GW.

iSuppli je prošli mjesec objavio svojih 10 predviđanja za solarno tržište 2013., a jedan od njih je da će Kina postati najveće svjetsko tržište i da će instalirati više od 6 GW sustava, što podrazumijeva i da će Njemačka pasti sa svojih otprilike 7,5 GW na ispod 6 GW.

Njemačko ministarstvo okoliša je objavilo u Photon časopisu da se očekuje instalacija „samo“ 3,5-4,5 GW ove godine, što je upola manje od trenutačne veličine tržišta, ali je još uvijek više nego što vlada želi dopustiti (2,5-3,5 GW).

Njemačka agencija za elektroenergetsku mrežu je pak prošli tjedan objavila da je u studenom instalirano više od 435 MW, te je time 2012. došla na 7,27 GW bez prosinca.  Prema neslužbenim podatcima u prosincu je instalirano oko 360 MW čime bi ukupna cifra bila 7,63 GW instaliranih fotonaponskih sustava u 2012. godini.

Jedan od glavnih faktora zašto bi tržište moglo usporiti je limit na veličinu sustava koji mogu dobiti poticaje preko feed-in-tarife na 10 MW. Sada sustavi veći od 10 MW moraju pronaći kupca električne energije, te s njim unaprijed dogovoriti cijene otkupa. Oni se također moraju prijaviti agenciji za elektroenergetsku mrežu, a to je uvedeno od studenog, te od tada nije bilo instalacija sustava većih od 10 MW. Njemačka trenutačno ima oko 32.400 MW fotonaponskih sustava spojenih na mrežu.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      fotonaponski sektor      kina      isuppli      fotonaponski sustav
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?