Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U SAD-u u je tokom zadnjeg mjeseca u pogon ušlo čak 1,3 GW CSP elektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 29 Listopad 2013 22:35

Tokom zadnjih mjesec dana je u komercijalni pogon u SAD-u ušlo 1,3 GW CSP elektrana i to ponajprije zahvaljujući programu zajmova za obnovljive izvore energije Odjela za energiju. Još nekoliko gigavata je u izgradnji.

CSP elektrane proizvode električnu energiju pomoću turbina koje pokreće para kao u klasičnim termoelektranama, a jedina razlika je da se energija za tu paru ne proizvodi iz plina ili ugljena nego iz sunčeve energije. CSP tehnologija zbog svoje mogućnosti da sprema toplinsku energiju može proizvoditi električnu energiju i tokom dana i tokom noći.

Prije dvadesetak dana je Abengoina CSP elektrana Solana snage 280 MW počela proizvoditi električnu energiju, dok bi elektrana Mojave od Abengoe snage 250 MW trebala ući u pogon iduće ljeto. Prvi od tri stupa za Brightsourceovu 390 MW elektranu Ivanpah je također spojen na mrežu. U proljeće u pogon treba ući i 110 MW CSP projekt Crescent Dunes u Nevadi, koji je također dizaniran da može spremati toplinsku energiju.

Sjedinjenje Američke Države su razvile prvi svjetski CSP projekt – 354 MW SEGS u Kaliforniji prije dvadesetak godina. Od tada skoro ništa nije izgrađeno do današnjih dana kada je uveden program zajmova. Nažalost program zajmova je praktički ugašen dolaskom Republikanaca krajem 2011. koji su ga manje više ukinuli. Tokom trajanja programa je pokrenuta CSP industrija sa nekih 40-ak milijardi dolara investicija. Izgradnja većine projekata traje 24 do 34 mjeseca  zbog kompleksnosti odnosno parnih turbina i rotirajuće opreme, te stoga tek sada ulaze u pogon.

Sve u svemu u pogon sada ulazi prvih šest projekata koji su dokaz prave uspješnosti programa. Ukupno gledano je izgubljeno manje od tri posto zajmova što je veliki uspjeh jer se radi o novim tehnologijama koje su prvi puta rađene na komercijalnoj osnovi i sve to u vrlo kratkom vremenskom razdoblju.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     csp      elektrane      sad      električna energija      abengoa      solana      mojava      brightousrce      ivanpah
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?