Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Francusko fotonaponsko tržište u padu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 25 Listopad 2012 22:03

Francuska je ovaj tjedan objavila službenu statistiku za instalirane fotonaponske elektrane tokom trećeg kvartala ove godine, te se po njoj vidi da ne samo da se smanjilo tržište nego postoji i ograničenje u feed-in-tarifi što se tiče veličine sustava.

U trećem kvartalu ove godine je Francuska instalirala samo 134 MW fotonaponskih sustava čime je dostignuto 476 MW u prva tri kvartala. Prošle godine je u isto vrijeme instalirano 702 MW, a godinu prije 876 MW.

Time se vidi da je tokom zadnje dvije godine tržište palo skoro na pola prijašnjeg, a u cijeloj godini će se vjerojatno zaustaviti na oko 600 MW što je veliki pad u odnosu na 1.256 MW 2010. U to doba taj rezultat je proglašen umjerenim. Tada je u prvom kvartalu instalirano čak 351 MW, a u drugom 254 MW.

Sydnicat des Energies Renouvables koji je objavio ove rezultate je objasnio da fotonapon ima slične probleme kao i energija vjetra, uključujući dokumentaciju koja umjetno produžuje prijave za projekte i konstantne promjene poticajne politike. Sa druge strane, Francuska je objavila veću količinu tendera u srpnju, ali oni neće utjecati na tržište tokom ove godine.

Kada se pogleda statistika prema veličini sustava vidi se da se veći broj instaliranih sustava pojavljuje tek kod veličine od oko 36 kW (oko 382 MW). Očito je, zaključuje SER, da je feed-in-tarifa u Francuskoj pogrešno postavljena jer je skoro u potpunosti propalo tržište fotonapona na krovovima obiteljskih kuća (samo 40 MW od ukupne cifre). Investitori u potpunosti iskorištavaju limite trenutačne politike, te stoga instaliraju najviše većih sustava.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     francuska      fotonaponsko tržište      feed-in-tarifa      fotonaponski sustav
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?