Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Bioplin se uspješno razvija u sjevernoj Europi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 19 Travanj 2012 18:48

U Oslu, Norveškoj se autobusi pogone bioplinom iz ostataka hrane, Finska gradi kogeneracijske bioplinske elektrane, a zajednički više zemalja financira istraživanje u tom sektoru.

Norveška, unatoč tome što je zadnja Europska država koja izvozi naftu planira sve gradske autobuse u Oslu prebaciti na korištenje bioplina iz ostataka hrane. Impresivan je podatak da već sada trećina autobusa vozi na bioplin, ali potencijal postoji da se proizvodi količina bioplina ekvivalentna za zamjenu 4 milijuna litara dizala. Zbog toga se iduće godine otvara novo bioplinsko postrojenje, koje će proizvoditi i gnojivo za lokalne farmere.

U Finskoj pak tvrtka Taaleritehdas planira 5 do 7 bioplinskih postrojenja u iduće dvije godine koje će proizvoditi bioplin iz ostataka hrane, industrijskih nusproizvoda i poljoprivrednih ostataka u radijusu od 150-200 km od samih mjesta postrojenja.

Na kraju treba napomenuti i mrežu ERA-NET Bioenergy, koju su osnovale EU države 2005. sa EU financiranjem za razvoj bioenergetskih istraživanja. ERA-NET Bioenergy je ostao aktivan i prošle godine iako više nema financiranje od strane EU, ali svejedno traži projekte i istraživanja koja bi na inovativni način koristili bioplin i drugu održivu žetvu.

Izvor: www.renewablesinternational.at

Tags:     bioplin      norveška      finska      bioplinske elektrane      oslo
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?