Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Japanski REvision 2012. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 21 Ožujak 2012 19:13

Stručnjaci, vizionari i političari iz Japana i drugih država su se skupili na dva dana da rasprave prioritete u transformaciji Japanskog energetskog sustava.

Ova konferencija na visokom nivou je organizirana godinu dana nakon katastrofe u Fukushimi te dolazi u vrijeme kada Japan ozbiljno razmišlja o potpuno drugačijoj energetskoj budućnosti svoje države. Samu konferenciju je sponzorirala Japanska fondacija za obnovljive izvore energije (JREF) i druge međunarodne partnerske organizacije. Osnovna misija JREF-a je napraviti održivo energetsko društvo temeljeno na OIE kroz inovaciju u socijalnom i političkom pogledu.

JREF je nedavno stvorio „inovativnu mrežu“ važnih ličnosti Japana i 20 drugih zemalja koji dijele inovativne ideje o prelasku na OIE u Japanu. Zamjenik Ministra Okoliša Japana Katsuhiko Yokomitsu je na otvaranju konferencije rekao da je mislio da je nuklearna energija u potpunosti sigurna, ali da je nakon Fukushime shvatio da to nije točno i da treba pronaći nove izvore energije.

Japan je nekada bio predvodnik u OIE, ali zbog rigorozne energetske politike i rigidnog centraliziranog monopola nije uspio zadržati tempo u promjenama i inovacijama u tom sektoru. Ipak, stručnjaci smatraju da je moguć povratak Japana u predvodnike u tom sektoru i to pogotovo u efikasnoj integraciji obnovljivih izvora energije pri čemu se neki mogu integrirati i u roku par mjeseci.

Za brži i efikasniji razvoj OIE sektora Japana potrebno je promijeniti ciljeve koji su trenutačno na 10% u udjelu potrošene energije do 2020. Taj cilj je premalen, i iako Japan ima neke jedinstvene uvjete kao što su viši troškovi instaliranja vjetroelektrana i solarnih elektrana (djelomično i zbog loše regulative), to se mora na neki način riješiti. Osim toga potrebna je i decentralizacija cijelog energetskog sustava prema lokalnim rješenjima, te su mnoga mjesta u Japanu već krenula s razvojem takvih sustava.

Izvor: www.gwec.net

Tags:     japan      obnovljivi izvori energije      fukushima      energetski sustav      revision
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?