Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kontroverzna Čileanska hidroelektrana dobila dozvolu lokalne zajednice E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 11 Svibanj 2011 21:08

Lokalna regulatorna agencija za okoliš u Čileu je odobrila kontroverznu 2,8 GW hidroelektranu HidroAysen koja će imati pet brana, a nalazi se u Patagoniji.

Komisija za procjenu ove hidroelektrane je nakon poduže studije utjecaja na okoliš odobrila projekt sa omjerom glasovanja 11 naprama 1. Hidroelektrana je od strane protivnika već proglašena ekološkom katastrofom i već su održani prvi prosvjedi protiv iste. Čileanska vlada ima pravo blokirati projekt, ali se procjenjuje da to vjerojatno neće biti učinjeno. Skupina za zaštitu okoliša Internatrional Rivers tvrdi da su članovi komisije za projekt HidroAysen bili u ozbiljnom sukobu interesa i da je loše odrađena studija utjecaja na okoliš.

Čile uvozi 97% svojih potreba za energijom, te je jako ovisan o uvoznom plinu i nafti kojih nema, pa zato agresivno razvija nuklearnu, geotermalnu i hidro energiju.


Slika 1: Rijeka River, izvor: www.rechargenews.com

HidroAysen je zajednički projekt Endesa Chile i Colbuna pri čemu prvi ima 51% udjela a drugi 49%, te im je cilj napraviti pet hidroelektrana. Dvije bi se nalazile na rijeci Baker a tri na Pascui, sa godišnjom proizvodnjom od 18.430 GWh.

Troškovi brane se procjenjuju na 3,2 milijardi dolara ali zajedno sa dalekovodom kojeg bi trebalo biti napravljeno čak 2.400 kilometara troškovi rastu na astronomskih 7 milijardi dolara.

Izvor: www.rechargenews.com

Tags:     čile      hidroelektrana      lokalna zajednica      studija utjecaja na okoliš      kontroverza      hidroaysen
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?