Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Prvi solarni kolektori na krovu tvornice u Šibeniku E-mail
Autor Nives Jerkić   
Nedjelja, 03 Listopad 2010 13:11

U Šibeniku se razmišlja o postavljanju fotonaponskih modula na krovovima tvornica i manjih proizvodnih pogona. Do sada su se u Hrvatskoj fotonaponski moduli uglavnom postavljali na krovove obiteljskih kuća, a očekuje se i postavljanje na zemljišta.

Šibenski poduzetnik Živko Mikulandra krenuo je u projekt postavljanja fotonaponskih modula prijavom na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim se financiraju investicije u obnovljive izvore energije. Prema projektu u planu je ugradnja fotonaponskih modula na 4500 kvadrata krova vlastite tvornice Džambo staklo u poduzetničkoj zoni Podi kraj Šibenika.

U prvoj fazi instaliralo bi se 1324 fotonaponska modula ukupne snage 238 kilovata, što bi pokrivalo trećinu ukupnih potreba tvornice za električnom energijom. Vrijednost projekta je oko 6,5 milijuna kuna. S obzirom na to da je jedan od najvećih potrošača struje u Podima, Mikulandra je izračunao da bi mu se investicija isplatila u roku od devet godina. Budući da se njegova tvornica prostire na ukupno 14.500 metara kvadratnih, fotonaponske module planira u doglednoj budućnosti instalirati na cijeloj površini, čime bi prema vlastitim izjavam svu struju dobijao iz vlastitog sustava fotonaponskih ćelija.

Mikulandra se na ovu investiciju odlučio nakon upita poduzetnika iz Autrije i Njemačke koji su željeli otkupiti krov njegove tvornice za postavljanje fotonaponskih modula.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

Tags:     solarni fotonaponski kolektori      Šibenik      solarni kolektori      fotonapon
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?