Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Suntech, najveći dobavljač solarnih FN ćelija u 2010. godini E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 16 Travanj 2011 19:05

Prema istraživanjima od strane IMS Research, kompanija Suntech bila je najveći dobavljač solarnih fotonaponskih (FN) ćelija u 2010. godini, s povećanjem isporuke za čak 130% u odnosu na godinu ranije.

Kompanija First Solar, koja je bila vodeća u 2009. godini, pala je na drugo mjesto, s povećanjem isporuke solarnih FN ćelija za manje od 50%, iako se samo tržište povećalo gotovo za dvostruko.

Premda su uvjeti na tržištu omogućavali rast svim dobavljačima ćelija, neki su dobavljači ipak uspjeli iskoristiti situaciju bolje od drugih, a među top deset dobavljača najviše mjesta zauzeli su kineski dobavljači.

Solarni dobavljači koji su pali na ljestvici bili su iz zapadnih zemalja sa sjedištem u S.A.D.-u. REC je jedina takva kompanija koja je uspjela učiniti suprotno, postavši jedanaesti najveći dobavljač solarnih FN ćelija u 2010. godini.

Sam Wilkinson, analitičar FN tržišta u IMS Research, je izjavio da je 2010. godina bila odlična godina za sve u FN industriji. Dobavljači ćelija imali su koristi od velike potražnje koja je trajala cijelu godinu, te su ostvarili znatna povećanja u svojim pošiljkama; pet od deset dobavljača su udvostručili isporuke, a neki su ih povećali za čak 150%.

Još jedan „pobjednik“ u 2010. godini bila je kompanija JA Solar, još jedan kineski dobavljač, koja je povećala svoju proizvodnju za gotovo 180%, postavši time najveći proizvođač solarnih FN ćelija. U 2009. godini ova kompanija bila je na tek petom mjestu.

IMS Research predviđa smanjenje rasta za solarno FN tržište u 2012. godini, zbog izmjena i dopuna poticaja na mnogim glavnim europskim tržištima.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com

Tags:     solarne FN ćelije      moduli      PV
 
Komentari (1)
maloprodaja solarnih ćelija
1Srijeda, 05 Listopad 2011 08:01
Dragoljub Radojković
Poštovane Dame i Gospodo! Interesujeme gde se mogu kupiti u maloprodaji 10 komada Solarnih ćelija 125x125mm i kolika iznosi poštarina za slanje u Niš,Srbija. U očekivanju na Vaš odgovor unapred se zahvaljujem. S,poštovanem: Dragoljub Radojković

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?