Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Austrija planira razvoj mikroalgi E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 07 Svibanj 2013 12:17

Već više od desetljeća istraživači predlažu uzgoj mikroalgi na zemljištima koja se ne upotrebljavaju za uzgoj hrane, kao što su pustinje. Grupa istraživača u Austriji sada se odlučila priključiti istraživanju koje bi uzgoj mikroalgi dovelo na industrijsku razinu.

Austrijski istarživački konzorcij koji se nalazi u Sveučilištu Leoben priključio se razvoju industrijske proizvodnje biomase iz algi pomoću koje bi se proizvodilo tekuće gorivo. S fondom od 250.000 eura projekt je osmišljen kao pomoć sadnji usijeva namjenjenih za energetiku na područjima koja nisu namijenjena i pristupačna za sadnju i uzgoj hrane.

Jedan od partnera na projektu je i kompanija Ecoduna GmbH, koja već proizvodi mikroalge za medicinske svrhe, te za austrijsku naftnu kompaniju OMV. Istraživači objašnjavaju kako mikroalge mogu proizvesti 300 puta veću količinu goriva od usijeva od kojih se danas dobiva biodizel. Višestanični organizmi mogu direktno umjetno proizvoditi naftu na način da im se smanje nutrijenti u fotobioreaktornim sustavima.

Uporeba mikroalgi na višoj razini za proizvodnju biomase do sada uglavnom nije bila uspješna zbog visoke cijene proizvodnje i rane faze razvoja tehnologije. Nedostatak suradnje između klasične procesne tehnologije i tehnologije obnovljivih izvora energije usporava integraciju obnovljivih izvora energije u sektoru primarnih materijala, zaključio je Markus Ellersdorfer, direktor projekta, naglasivši kako se ovim projektom ta međusobna suradnja pokušava približiti i unaprijediti.

 

Izvor: http://www.renewablesinternational.net/

Tags:     biogorivo      mikroalge      biodiesel      Austrija      razvoj tehnologije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?