Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Pametni inverteri vode glavnu ulogu pri pomaganju elektroprivredama da prihvate solarnu energiju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 24 Prosinac 2010 18:13

Spajanje mreže na velike skupine distribuiranih električnih izvora je posebno komplicirano za elektroprivrede, koje su dosad strogo kontrolirale izvore proizvodnje električne energije. Danas svi mijenjaju energetske strategije, pa tako Oregon recimo cilja na 25% električne energije iz obnovljivih izvora do 2025. Pitanje je koji su im izazovi?

Jedna od stvari koja se mora razviti je pojačana komunikacija i kontrola. Čak i velike elektroprivrede su imale mali broj lokacija za proizvodnju električne energije, ali danas taj broj raste eksponencijalno. Zato elektroprivrede žele mogućnost gašenja solarnih elektrana kada je potrebno izbjeći štetu na solarnom sustavu ili mreži. Stoga bi se trebao omogućiti „otočni rad“ soalrnih elektrana i kontrolu istoga. To se razvija unutar programa Integracije Sustava Solarne Energetske Mreže (SEGIS), pod vodtsvom PV Powered, Inc., pod pokroviteljstvom Američkod Odjela za Energiju. Oni razvijaju sinkrofaznu tehnologiju, kojom se može jednostavno korelirati vrijednosti iz različitih lokacija, a kojima treba različito vrijeme da dođu do zajedničkog mjesta za priključak skupine elektrana na mrežu. Tu novu tehnologiju isprobava Portland General Electric (PGE) na 100 kW sustavu koji se prostire preko 8.000 kvadratnih metara (slika 1).


Slika 1: 100 kW sustav u Oregonu

Još jedan cilj SEGIS-a je povećati efikasnost energetske proizvodnje solara i to tako da se poboljša algoritam kojim se napon fotonaponskog sustava mijenja kako bi dobijali maksimalnu energiju iz solarne mreže.

Treći cilj je postići pouzdanu nabavu energije koja se oslanja na izvore energije koji su u vlasništvu dugih kompanija. Tu glavni problem čine solarni inverteri koji cjenovno čine 6-8% cijene sustava, ali također utječu izravno na čak 80% vremena kada solarne elektrane ne isporučuju električnu energiju u mrežu, tj. na 80% kvarova solarnih elektrana. Zato se radi na pouzdanosti solarnih invertera, koji bi trebali raditi 20+ godina. Oni su se razvijali u trogodišnjem programu zajedno sa Boeingom. Procjenjuje se da bi sa boljim dizajnom sustava, modularni solarni sustavi mogli pozitivno djelovati na pouzdanost mreže.

Najvjerojatniji scenarij za distrbuiranu proizvodnju električne energije je distruibuirana hijerarhija. U toj hijerarhiji će pametni inverteri biti promatrani i kontrolirani preko središnjeg sustava elektroprivrede, direktno ili preko drugog sustava, kao što je kontroler elektrane. Na takav način će se veći broj izvora distribuirane proizvodnje nagomilati da naprave mrežu „virtualnih elektrana“.

Izvor: www.electroiq.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?