Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Zašto je solar duplo jeftiniji u Njemačkoj nego u SAD-u E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 26 Rujan 2012 16:55

Nova studija Lawrence Berkeley National Laboratorya se bavila istraživanjem zašto solar na sunčanim dijelovima SAD-a košta duplo više nego u oblačnoj Njemačkoj.

Fokus studije koju je napravio Joachim Seel, čiju PDF prezentaciju možete pronaći ovdje,  je bio na fotonaponskim sustavima manjim od 10 kW koji se nalaze na kućanstvima a koji su u vlasništvu kućanstava što je uobičajena praksa u Njemačkoj, ali nije u SAD-u gdje treća strana često bude vlasnik sustava.

Studija je otkrila da je glavna razlika u „mekim“ troškovima, a ne u cijeni komponenata pošto Njemačka koristi otprilike jednaki udio jeftinijih modula iz Azije kao i SAD. U studiji su stoga zaključili da je sama veličina tržišta, pri čemu je Njemačko tržište 14 puta veće, čimbenik barem pola razlike u cijeni.

Autori kažu da je feed-in-tarifa spustila cijene u Njemačkoj i da je slična situacija u SAD-u, samo tamo cijeli sustav nije tako efikasan. Jednostavno gledano, feed-in-tarifa u Njemačkoj se smanjuje svake godine od 2004., te time stavlja pritisak na Njemačke instalatere solarnih fotonaponskih sustava da spuste cijene kako bi i dalje bili atraktivna investicija za svoje kupce.

Drugi razlog zbog viših cijena u SAD-u su administrativne barijere koje uključuju duži proces instalacije, inspekcije i dobivanja dozvola, veći marketinški troškovi i viši porez za fotonapon. Troškovi rada su isto puno viši u SAD-u, ali to ponajviše zato što radnicima u SAD-u treba 10 puta više vremena za postavljanje sustava (75 sati po sustavu naspram 7,5 sata u Njemačkoj).

Studija je još otkrila da cijena solarnih sustava u SAD-u jako varira, pri čemu različita politika pojedinih saveznih država jako utječe na cijene. Autori studije su na kraju predložili da se treba provesti dodatno istraživanje uz procjenu utjecaja feed-in-tarife u Njemačkoj na smanjivanje cijena i potencijalni utjecaj na solarnu politiku SAD-a.

Ovakva slična studija i zaključci bi se vjerojatno mogli primijeniti i na usporedbu Hrvatske i Njemačke.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      sad      lawrence berkeley      studija      solar      cijene
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?