Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nizozemska predstavila prvu svjetsku solarnu stazu za bicikle E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 10 Studeni 2014 12:00

Nizozemska već duže vrijeme ima reputaciju kao zemlja naklonjena biciklistima kojih u državi ima čak 18 milijuna, a uz to postoji i 21.748 milja biciklističkih staza. Trenutno se tamo implementira i inovativni projekt SolaRoad čiji je cilj još bolje iskoristiti tu zelenu infrastrukturu na način da se postave solarne ćelije na biciklističke staze.

Prva takva staza će biti otvorena ovih dana - 70 metara biciklističke staze Krommenie će postati prva solarna biciklistička staza na svijetu. Projekt SolaRoad se razvija od 2009. godine, a sama ideja je nastala u Nizozemskom istraživačkom institutu TNO. Solarna fotonaponska staza se stvara ugrađivanjem kristalnih silicijskih ćelija u betonske ploče prije nego što ih se prekrije sa slojem od 1 cm tvrdog stakla. Onda se dodaje mali nagib i ne-ljepljivi završni sloj koji pomaže tome da kiša čisti prljavštinu kako bi omogućili maksimalnu moguću proizvodnju u doba kada ima sunca.

Ovi dodatni koraci su prilično važni s obzirom da sama površina zapravo nije idealna za proizvodnju električne energije iz Sunca. Njihova učinkovitost je 30% manja u odnosu na standardne soalrne sustave, te kada bude imala dužinu 100 metara 2016. godine će proizvoditi dovoljno električne energije za tri kućanstva.

Unatoč tome ovime bi se na praktičan način mogle iskoristiti ceste. Prema TNO-u bi se otprilike 20% svih cesta (ne samo biciklističkih) u Nizozemskoj moglo iskoristiti za tu svrhu, što čini čak 140.000 kilometara, odnosno oko 400 do 500 kilometara kvadratnih solarnih fotonaponskih sustava.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     nizozemska      biciklisti      solaroad      zelena infrastruktura      staze      solarni fotonapon
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?