Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Postavljena prva britanska plutajuća sunčana elektrana E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 03 Listopad 2014 15:32

Prva plutajuća sunčana elektrana u Britaniji nalazi se u Berkshireu, sastoji se od 800 panela, a postavljena je na akumulacijsko jezero u sklopu poljoprivrednog zemljišta.

Sheeplands FarmElektrana ima ukupnu snagu 200 kW i prostire se na površini od oko 4000 m2. Elektranu je razvio vlasnik zemljišta, Mark Bennett, koji je sa francuskom kompanijom Ciel et Terre, developerom tehnologije plutajućih sunčanih elektrana, sklopio ugovor o daljnjoj distribuciji takvih sustava u Ujedinjenom Kraljevstvu kroz kompaniju Floating Solar UK.

Sama tehnologija vrlo je privlačna zbog činjenice da sustavi više ne moraju biti smješteni na tlu, te se ta površina može koristiti za poljoprivredu. Ovakvi sustavi velikih dimenzija već su u primjeni u Japanu gdje se postavljaju na način kako bi služili i kao pontoni.

Mark Bennett ističe kako su mogućnosti ove tehnologije nepregledne, a ovaka sustav snage 200 kW zapravo bi mogao biti i 100 puta veći. Bennett je trenutno u pregovorima sa nekim od većih vodoopskrbnih i sličnih kompanija, koje bi svoje vodene površine mogle dodatno iskoristiti upravo za razvoj ovakvih projekata.

Cijena razvoja elektrane Sheeplands Farm iznosi 250.000 funti, a Bennett očekuje ostvarivanje godišnjih poticaja u iznosu 20.500 funti pod ugovorom slijedećih 20 godina, te dodatnu uštedu od 24.000 funti jer neće morati kupovati energiju iz elektroenergetske mreže kao do sada. Na taj način projekt bi trebao biti isplativ unutar 6 godina, te bi kroz 20 godina trebao donijeti minimalnu zaradu veću od 620.000 funti.

 

Izvor: http://www.telegraph.co.uk/

Tags:     plutajući paneli      fotonapon      FN      sunčana elektrana      sunčeva energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?