Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Svjetski udio biomase mogao bi se utrostručiti do 2030. godine E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 17 Ožujak 2013 20:55

Vođen snažnim mandatom, ubrzan rast industrije biomasom mogao bi rezultirati iznenađujućim rezultatima do 2030. godine, stoji u izvješću izdanom od strane kompanije za analizu tržišta Lux Research.

Obnovljivi.comU izvješću stoji kako bi upotrebom današnjih tehnologija za zamjenu nafte koju upotrebljavamo, trebalo kultivirati područje veličine Rusije, stoga su potrebne određene inovacije kako bi tržišni udio biomase nastavio s rastom. No, budućnost ne izgleda tako loše za biogoriva kod kojih bi tehnologije, koje su sada u fazi ispitivanja, trebale postati isplative za nekoliko godina, pa će proizvođači imati nove mogućnosti obrade sirovina. Za uzvrat to bi trebalo stvoriti nove vrste poljoprivrede, potičući proizvodnju biomase na vrlo učinkovit način, izjavio je Kalib Kersh, analitičat u Lux Research, zaključivši kako je u 2012. godini zabilježeno najviše investicija u sektoru bioenergije do sada.

Biogoriva i biokemikalije danas zahtijevaju više od milijardu tona sirovine godišnje kako bi zamijenili 3% svih proizvoda na bazi nafte, a do 2030. godine ta brojka mogla bi narasti na 3.7 milijardi tona. Kako bi se dostigao ovaj rastući izazov potrebno je uvesti značajne mjere kao što su modifikacije usijeva, nove vrijednosti konfiguracije lanaca i poboljšanja poljoprivredne tehnologije kao što su biosenzori i navodnjavanje. Karesh pretpostavlja kako će ovakve mjere biti provedene, iako bi neke regije mogle predstavljati problem. Japan, Sjeverna Amerika i Brazil najvjerojatnije će biti uvoznici biomase.

Nove metode logistike mogle bi smanjiti troškove, pa tako već sada kompanije kao što su Sweetwater Energy i BlackGold Biofules razvojem i prenamijenom svojih tvornica smanjuju troškove prijevoza. Najveći doprinos smanjenju troškova proizvodnje bioenergije nalazi se u samoj sirovini, dok su drugi čimbenici: žetva, obrada, prijevoz, te u nekim slučajevima, skladištenje, stoji u izvješću.

Iako mnoge začuđuje činjenica da razvoj biogoriva raste unatoč stalnim javnim raspravama o utjecaju na hranu i uništavanje kišnih šuma, u izvješću se ističe kako se, primjerice, uzgoj šećerne trske u Brazilu odvija daleko od kišnih šuma, jer je za rast takve kulture određen dio razdoblja potrebna suha klima. Također, Karesh zaključuje kako su rasprave o konkurentnosti hrane i goriva nepotrebne jer takva situacija nikada neće doći u pitanje, stoga je brigu o sigurnosti hrane potrebno riješiti na drugačiji način od indirektnog kritiziranja biogoriva.

 

Izvor: http://www.renewableenergyworld.com/

Tags:     biomasa      biogoriva      ciljevi 2030.      kišne šume      šećerna trska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?