Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U Americi obnovljivi izvori energije postaju prioritet E-mail
Autor Nives Jerkić   
Nedjelja, 03 Listopad 2010 22:52

Prema analizi međunarodne organizacije fokusirane na očuvanje oceana, Oceana, iskorištavanje priobalne energije vjetra za SAD bi bilo jeftinije nego daljnje korištenje bušotina nafte i plina sa Atlantske obale, a također bi stvorilo više radnih mjesta.

U izvješću također stoji da bi i sa umjerenim investicijama u priobalne vjetroelektrane, one mogle proizvesti skoro pola trenutne proizvodnje električne energije na Istočnoj obali.

Prema izvješću pod nazivom „Netaknuto bogatstvo: Potencijal priobalne energije vjetra za dovođenje čiste, dostupne  energije i radnih mjesta“ ( „Untapped Wealth: The Potential of Offshore Energy to Deliver Clean, Affordable Energy and Jobs“) posljedice izlijevanja nafte zbog eksplozije u Meksičkom zaljevu u travnju još više ističu previsoke troškove i negativne strane američkog oslanjanja na fosilna goriva.

Iz izvještaja proizlazi da bi Delaware, Massachusetts i Sjeverna Carolina iz priobalnih vjetroelektrana mogli proizvesti dovoljno električne energije da pokriju trenutne potrebe uz prestanak korištenja električne energije dobivene iz fosilnih goriva.

Također, New Jersey, Virginia i Južna Carolina bi mogle proizvoditi 92%, 83% i 64% svojih potreba za električnom energijom iz priobalnih vjetroelektrana.

Što se tiče zaposlenja, priobalne vjetroelektrane bi mogle proizvesti između 133.000 i 212.000 radnih mjesta godišnje u SAD-u, što je tri puta više nego predviđeni porast radnih mjesta u naftnoj industriji.

Kada se uzmu u obzir klimatske promjene i druge prednosti za okoliš, u izvješću također stoji da su priobalne vjetroelektrane puno sigurnije od nuklearne energije, prirodnog plina, ugljena i nafte.

Prema riječima senatora Thomasa Carpera izvješće Oceana potvrđuje da razvoj priobalnih vjetroelektrana znači pouzdanu opskrbu električnom energijom, dobro plaćena radna mjesta i nezavisnost o gorivima koja zagađuju i iscrpljuju gospodarstvo.

Izvješće preporuča da SAD počne prelaziti s fosilnih goriva ukidanjem federalne subvencije za fosilna goriva i usmjeri ta sredstava u razvoj obnovljivih izvora energije i programa energetske učinkovitosti, zaustavi sve nove projekte priobalnih bušotina nafte i pline, napravi pristupačnijima kredite za projekte za izgradnju vjetroelektrana, te poveća dugoročnu potražnju i ponudu obnovljivih izvora energije.

Izvor: blog.ewea.org

Tags:     Amerika      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?