Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

BioLite E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 21 Srpanj 2012 19:11

Kompanija BioLite je proizvođač i developer proizvoda koji pretvara toplinsku energiju kuhinjske peći u električnu energiju. Za sada su razvili dvije verzije uređaja, jednu manju koja se može koristiti na kampiranjima i jednu veću koju je moguće koristiti za pripremu dnevnih obroka.

Primarni cilj bio je napraviti uređaj koji će toplinsku energiju stvorenu kuhanjem pretvarati u električnu energiju koja će pogoniti ventilator koji usmjerava zrak na vatru, čime se smanjuje količina štetnog dima.

Upotreba peći za kuhanje

Konačnim razvojem uređaja termoelektrični generator može proizvesti dovoljno električne energije da omogući, osim pokretanja ventilatora, i punjenje manjih elektroničkih uređaja kao što su mobiteli ili pokretanje LED radvjete.

BioLite tehnologija

Veća verzija uređaja, koja nosi naziv HomeStove, za rad zahtijeva 50% manje drva u odnosu na tradicionalnu peć istih dimenzija, istovremeno eliminirajući 95% dima i gotovo sav ugljični dioksid koji nastaje izgaranjem.

HomeStove

Manja verzija uređaja, CampStove, zamišljena je za potrebe kampiranja, odnosno zagrijavanja manje količine vode ili hrane. Njezina veličina iznosi oko 20 cm, što omogućava lagan transport. Pomoću uređaja je moguće puniti većinu manjih električnih uređaja koji se spajaju putem USB-a, a npr. 20 minuta punjenja omogućava 60 minuta razgovora na iPhone-u. Ovisno o jačini vatre, sa oko 46 g je za 4,5 min moguće zagrijati 1 l vode.

CampStove

Za sada je u komercijalnoj upotrebi dostupna samo manja veličina uređaja, a nju je za 129 dolara moguće kupiti ovdje.

 

Izvor: http://biolitestove.com/

Tags:     BioLite      peć      toplinska energija      gadget      napajanje      USB
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?