Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Reakcije

Hrvatski fotonaponski rulet E-mail
Autor Edo Jerkić   
Subota, 11 Siječanj 2014 00:00

Hrvatske institucije svake godine odluče nadmašiti same sebe u nepoštivanju propisa i zakona koje same pripremaju i potpisuju. U 2013. godini pobjednici sektora OIE su definitivno integrirani, a manjim dijelom i neintegrirani fotonaponski sustavi. Famozna kvota, u kombinaciji sa nepoštivanjem vlastitih odredbi tarifnog sustava, pa na kraju i sa krajnje nepoštenim odnosom prema potencijalnim investitorima, velikim i malim, doveli su do toga da se svi oni koji su odlučili ulagati u fotonapone s pravom pitaju ima li to više uopće smisla raditi.

I postavlja se pitanje - nije li to bio i cilj? Jer u trenutku kada fotonaponski sustavi u Hrvatskoj dolaze u zonu mrežnog pariteta (uskoro će biti objavljen i članak o tome), MINGO i HROTE jednostavno ubijaju volju za fotonaponima čak i najvećim entuzijastima, a kamoli onima koji su u tome vidjeli sredstvo uštede/zarade i bavljenja novom progresivnom djelatnošću koja ima svijetlu budućnost.

A priča ide otprilike ovako. U skraćenoj verziji, koja se pretežno oslanja na dio u kojem je odnos prema investitorima sa aspekta poslovanja bio krajnje neprofesionalan i nepošten. Kvota za 2013. godinu propisana je tarifnim sustavom koji je imao definirani rok važenja od 1. siječnja. Ipak, ista je bila praktički popunjena projektima prijavljenim u 2012. godini. HROTE je objavio zatvaranje kvote 4.1.2013. Sva dokumentacija za ishođenje ugovora o priključenju i ugovora o otkupu električne energije se rješavala preko HEP-ODS-a, sukladno odredbama pravilnika o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača.

Unatoč svemu navedenom, kao i odredbi o tome da se zahtjevi nakon ispunjenja kvote ne zaprimaju, HROTE nakon 4. siječnja i dalje zaprima zahtjeve koje ne bi smio zaprimati po dvije osnove. Dajući time, sada je to jasno, lažnu nadu svima koji su silno željeli izgraditi svoj fotonaponski sustav. Toliko silno da su pri tome uložili nekoliko tisuća kuna po svakom zahtjevu ne bi li došli na "listu čekanja". Što je jasno i snažno iskazan interes građana za ulaganjem u ovaj sektor. Čak i po cijenu velikog rizika.

Međutim na kraju godine, MINGO i HROTE, nakon usvajanja NAP-a, traže u novom tarifnom način kako poništiti sve napravljene pogreške. Naravno, preko leđa velikog broja malih investitora. Pa se tako izmišljaju članci u tarifnom sustavu temeljem kojih se retroaktivno pokušava legalizirati prihvat zahtjeva u HROTE, kao i legalizirati slanje odbijenica. Naravno uz kratki rok žalbe u doba blagdana. I naravno, pri tome se odbijenice šalju u vrijeme dok tarifni koji to propisuje još nije ni stupio na snagu.

Posljedica za investitore koji su uložili novce u izradu idejnih projekata i dokumentaciju? Nema liste čekanja, velika nesigurnost sa značajno smanjenom otkupnom cijenom i potpuno novim uvjetima na tržištu. Ali poslovni modeli su prilagodljivi i tehnologija napreduje. Najveći problem je zapravo - kako do novog ugovora u 2014. godini?

Prema našim informacijama red na pošti u Branimirovoj ulici u Zagrebu je bio kao da se čekaju karte za posljednji koncert Brucea Springsteena. Ali ulaznica ima manje. Naše takozvano tržište fotonaponskih elektrane nije ništa drugo nego rulet u kojem ljudi 1. siječnja moraju na hladnoći čekati otvaranje pošte za predaju zahtjeva, iako su vjerojatno isti predali još tokom prošle godine. Svaka sekunda je važna, a ishod neizvjestan. Sve skupa podsjeća na neka davna vremena gdje se u redu čekalo za puno nužnijim namirnicima za preživljavanje.

Nažalost, Hrvatska još uvijek nije odlučila sustavno i društveno i poslovno odgovorno razvijati sektor fotonaponskih sustava, pa ni cijeli OIE sektor. Hrvatska je odlučila taj sektor razvijati kao fotonaponski rulet, samo što za pojedine firme nije samo rulet, nego i ruski rulet sa teškim krajem. Da ima interesa, kapitala, industrije i razvijen sustav usluga, to smo dokazali. Ali nema ono najbitnije - promišljene politike i održivog razvoja sektora. Ironično, jer upravo je fotonapon u svijetu jedan od najsnažnijih simbola održivog razvoja.

Na sljedećoj stranici ovoga članka postoji šira varijanta sa više detalja o navedenim problemima.Index članka
Hrvatski fotonaponski rulet
detaljnije
Sve stranice
 
Komentari (2)
fotonaponski sustav
2Utorak, 14 Siječanj 2014 14:19
frane peranić
kao i uvijek kad se ponadaš da si na nekom pravom putu da bi mogao
nešto raditi doživiš razočaranje,Eto i mene koji je počeo za jednu
firmu prezentirati i to dosta uspiješno solarne panele da doživim kao
večina nas da nas ova kurbina vlada na čelu sa lopovom do lopova na svim razinama i svih stranaka zajebe i donese uredbe koje pogoduju samo
biranim lopovima sa lovom koju su pokrali od nas sirotinje nemareći za nikoga i još nam se smiju a mi samo gledamo.
ALAJ NAM VERA!TO NAM I TREBA
izmišljanje tople vode nauštrb potrebitih
1Utorak, 14 Siječanj 2014 08:57
renato
Kao i uvijek u našoj lijepoj držvai koju vode nesposobni koje je pak birala većina podobnih nesposobnih ovaca i ovana uvijek svaka mogućnost uštede biva stavljena na raspolaganje velikim firmama i uhljebima koji imaju veze po institucijama. Umjesto da se odredi kvota koja bi jasno definirala kućanstva i male elektrane do 10kW samo njima dostupna oni sve do 300kW bace u istu kvotu. Naravno zašto netko tko ima love(koju je možda nezakonski stekao) nebi uložio u panele koji samo stoje i generiraju lovu kad nema nikakvog rizika u tome. O radnim mjestima neću niti pričati, onih par firmica u hrvatskoj koje se bave time nije vrijedno spomena, ako time misle podignuti zaposlenost onda su definitivno fulali. A one jadne ovce koje su glasale za takovu vlast i koji su mislili smanjiti račune i svoj jadni život malo olakšati sada stoje u redu pred nekakvim šalterima i samo čekaju da ih odbiju zbog neke "velike " investicije od strane nekog "velikog" investitora.

Ja sam si ugradio panele i hvala bogu iskoristim svaki kilowat, i prema mojim proračunima za 8 godina ću ih isplatiti i imati godišnje 3000kw besplatne struje i bez tih državnih pomoći koje su usmjerene samo uhljebima i uvlakačima.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?