Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Male hidroelektrane u Srbiji mogu proizvoditi 4,7% potreba za električnom energijom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 08 Lipanj 2012 03:10

Srbija koristi svega 62% hidropotencijala za proizvodnju električne energije, a korištenjem preostalog vodnog potencijala za rad malih hidroelektrana ostvarili bi godišnju dobit od oko 47 milijuna dolara, rečeno je danas na konferenciji "Mini hidroelektrane-prednosti i perspektive".

U Srbiji radi 31 mala hidroelektrana ukupne snage 34,6 megavata (MW) u kojima se godišnje proizvede oko 150 GWh električne energije, što je samo šest  posto ukupno procijenjenog potencijala malih hidroelektrana, istaknuto je na skupu u Zaječaru, u organizaciji Centralnog-europskog foruma za razvoj (CEDEF).

U Srbiji je izgrađeno 16 malih hidroelektrana, a EPS u skorijoj budućnosti planira izgradnju još devet, rekao je predsjednik UO Elektroprivrede Srbije (EPS) Aca Marković i dodao da ta tvrtka ima ugovornu obavezu prema 25 povlaštenih proizvođača električne energije od kojih otkupljuje svu proizvedenu energiju po povlaštenim tarifama.

Energija malih vodotokova je bogatstvo koje Srbija nedovoljno koristi. Od ukupnog energetskog potencijala obnovljivih izvora energije oko 10 posto se odnosi na potencijal malih vodotokova na kojima se mogu graditi male hidroelektrane, naveo je direktor "Jugoistoka" Dragan Milentijević i dodao da je procijenjena vrijednost investicija u proširenje tih kapaciteta oko 13 milijuna eura.

"U 2012. godini postoji mogućnost da se udvostruči broj malih hidroelektrana i očekuje se višestruko povećanje instalirane snage", dodao je Milentijević. 

U Srbiji je prije 20 godina izrađen katastar malih HE, po kome bi ukupna instalirana snaga tih pogona iznosila 443 megavata (MW) sa godišnjom proizvodnjom od 1,55 teravat sati (TWh), tj. oko 15 posto proizvodnje HE u zemlji.

Na skupu je istaknuto i da proizvođači električne energije u malim HE do 10 MW od 2010. godine imaju pravo da budu povlašteni proizvođači električne energije, s obzirom na to da država garantira povlaštene cijene za električnu energiju dobijenu iz mini HE u iznosu od 7,8 do 9,7 euro centi po kWh. Ugovorna obaveza za povlaštenog proizvođača iznosi 12 godina.

Izvor: www.serbia-energy.com

Tags:     srbija      male hidroelektrane      hidropotencijal      elektroprivreda srbije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?