Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

REN21 objavio izvještaj za obnovljive izvore energije u 2013. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 08 Lipanj 2014 21:37

REN21 je objavio izvještaj Obnovljivi izvori energije - 2014 Svjetski izvještaj o stanju (Renewables 2014 Global Status Report - GSR) čije ćemo najzanimljivije dijelove ukratko prenijeti u nekoliko članaka tokom ovog mjeseca.

Sam izvještaj je napisan na engleskom jeziku, te ima 215 stranica. Podijeljen je na šest glavnih cjelina i to Svjetski pregled, trendovi tržišta i industrije, investicijski tokovi, politika poticaja za obnovljive izvore energije, distribucija OIE u zemljama u razvoju i praćenje tranzicije globalne energije. U člancima ćemo se više fokusirati na prva dva poglavlja.

REN21 je svjetska mreža koja spaja veliki spektar glavnih igrača u obnovljivim izvorima energije. REN21 ima cilj potaknuti ubrzanu tranziciju u društvo koje koristi obnovljive izvore energije pružanjem znanja onima koji ih trebaju, te potaknuti uvođenje adekvatne politike i zajedničkih akcija. REN 21 povezuje vlade, nevladine organizacije, akademske i istraživačke institucije, međunarodne organizacije i industriju kako bi učili jedni od drugih o obnovljivim izvorima energije.

Prvi GSR je objavljen 2005. godine, a od tada je narastao na način da na njemu radi više od 500 autora i recenzenata. Sam izvještaj pokriva nedavni razvoj, trenutačni status i ključne trendove u OIE sektoru, s tim da ne daje analizu ni nikakva predviđanja.

Svjetski pregled – uvod

Obnovljivi izvori energije su isporučili 19% završne svjetske potrošnje energije 2012. godine, te su nastavili rasti i u 2013. godini. Od ukupnog udjela u 2012. godini tradicionalna biomasa, koja se ponajviše koristi za kuhanje i grijanje u udaljenim i ruralnim područjima zemalja u razvoju ima udio od 9%, a moderni obnovljivi izvori energije su pak povećali svoj udio na otprilike 10%.

Ukupni udio je praktički isti kao i 2011. godine i to unatoč rastu modernih obnovljivih izvora energije. Razlog za to je spora migracija sa tradicionalne biomase i porast ukupne svjetske potražnje za energijom.

Moderni obnovljivi izvori energije se koriste u četiri različita tržišta: proizvodnja električne energije, grijanje i hlađenje, transportna goriva i ruralni servisi koji nisu spojeni na mrežu. Po vrsti OIE su udjeli slijedeći: hidroelektrane 3,8%, druge OIE elektrane 1,2%, toplinska energija otprilike 4,2% i transportna biogoriva otprilike 0,8%.

Od 2009. do 2013. godine je jako ubrzano rasla instalacija OIE elektrana pri čemu su prednjačili solarni fotonaponski sustavi u godišnjem rastu, dok je ukupno najviše instalirano vjetroelektrana. OIE za gijanje i hlađenje su također napredovali dok je proizvodnja biogoriva usporila do prošle godine, kada je ponovno počela rasti.


Slika 1: Godišnji rast OIE i biogoriva u postotcima

OIE se natječu u sektoru u kojem tradicionalni izvori energije (fosilna goriva i nuklearna energija) još uvijek primaju velike poticaje, te time usporavaju investicije u obnovljive izvore energije. Poticaji za njih su nekoliko puta veći nego za OIE, a procjenjuju se na 544 milijardi do 1,9 bilijuna dolara. Veliki problem su i problemi sa prijenosnim sutavima za električnu energiju, te ograničavanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Sve više zemalja mora unaprijeđivati upravljanje mrežom, te poboljšati fleksibilnost sustava.

Ukupno gledajući OIE sektor je dobro napredovao prošle godine čime se pokazalo da više ne ovise samo o malom broju naprednih država, nego se njihovo korištenje širi po cijelom svijetu pri čemu prednjače nove regije u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Razvoj se usporio samo u nekih regijama Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

Obnovljivi izvori energije napreduju zbog napretka u tehnologiji, nižim cijenama i inovacijama u financiranju kroz različite poticaje. OIE tako postaju ekonomičniji nego nove instalacije koje koriste fosilna goriva i nuklearnu energiju, te time postaju dostupniji potrošačima u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Također je sve više uočen potencijal OIE tehnologija i resursa, te njihova mogućnost da ubrzano pomognu pokriti povećane energetske potrebe, dok u isto vrijeme otvaraju radna mjesta, ubrzavaju ekonomski razvoj i smanjuju lokalno onečišćenje zraka čime se poboljšava zdravlje čovječanstva.

Sve više ulazi u fokus činjenica da se OIE mogu brzo i efikasno uvesti u zemljama u razvoju i to u ruralnim područjima gdje treba uvesti moderne energetske servise. Zbog toga se proizvodi razvijaju sa ciljem korištenja baš u tom sektoru. U Latinskoj Americi su već prepoznali važnost OIE, te su oni proglašeni kritičnim energetskim izvorom za pokrivanje trenutačnih i budućih potreba za energijom. S obzirom da OIE državi omogućuju i energetsku sigurnost i neovisnot o vanjskim utjecajima sve više zemalja postavlja ambiciozne ciljeve u korištenju obnovljvih izvora energije.

Kako tržišta postaju sve više globalna, industrija povećava fleksibinost i razvija globalne strategije i opskrbne lance. Proizvođači sve više diverzificiraju proizvode kako bi povećali njihovu vrijednost, te se sve više guraju u razvoj projekata i vlasništvo. Mnoge industrije OIE su prošle godine imale povećane zahtjeve za gradnju i inženjering, konzultantske usluge, opremu i održavanje te servis. Nekoliko industrija je imalo tešku godinu, pri čemu se nastavila konsolidacija u sektoru solara i vjetroelektrana. Ipak i tamo se krajem godine situacija stabilizirala, te su mnogi proizvođači ponovno postali profitabilni.

Svjetske investicije u obnovljive izvore energije su ponovno pale prošle godine i to ponajviše zbog manjih troškova sustava i nesigurnosti poticaja. Unatoč tome su OIE četvrtu godinu za redom imale veću neto investiciju u sektoru proizvodnje električne energije od fosilnih goriva. Prošle godine su se pojavili i novi načini financiranja obnovljivih izvora energije. Projekti su se rekordno brzo prodavali zbog povećanog interesa u sektoru od strane umirovljeničkih fondova i drugih institucionalnih investitora koji očekuju solidan dugoročni povrat sredstava. Inovativno financiranje (crowdfunding i slično) se nastavilo širiti u Kini, Europi i SAD-u, te se počelo koristiti i za ruralna područja bez mreže u Africi i Aziji.

Utjecaj svih gore navedenih faktora su različito utjecali na zaposlenost u OIE sektoru, te su ovisili o pojedinoj državi i tehnologiji, ali globalno gledano broj ljudi koji rade u industriji obnovljivih izvora energije je nastavio rasti.

Tags:     obnovljivi izvori energije      biogoriva      ren21      pregled tržišta      energija      investicije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?