Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pregled novih tržišnih prilika za obnovljive izvore energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 08 Svibanj 2013 18:58

Obnovljivi izvori energije su u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi imali veliki rast zadnjih godina, ali politička nesigurnost i ograničeni budžeti su usporili razvoj istih. U isto vrijeme mnoge države u razvoju su krenule u politiku za razvoj investicija u tom sektoru. 2010. godine su po prvi puta investicije u obnovljive izvore energije u zemljama u razvoju nadmašile investicije u razvijenim zemljama (72 milijarde dolara naspram 70 milijardi dolara).

Perspektiva Europe i SAD-a

U Sjedinjenim Američkim Državama je do rasta obnovljivih ponajviše došlo zbog različitih programa za poticaje koji polako ističu. Nada u nacionalni program za obnovljive polako kopni zbog ekonomskih problema, te se sveukupno očekuje usporavanje obnovljivih u toj državi.

S druge strane i Europa ima problema ponajviše zbog krize zbog koje su mnogi budžeti smanjeni te su stoga i mnogi poticaji smanjeni. I u Europi se stoga očekuje smanjenje investicija, pogotovo u eurozoni.

Nadolazeća tržišta

Zbog nesigurnosti na tržištu Europe i SAD-a sve više se investira u nova tržišta koja razvijaju obnovljive kako bi smanjila ovisnost o nafti, promovirale svoje prirodne resurse, otvorile poslove, ispunile obveze iz Kyoto protokola ili pokrile povećanu potrebu za električnom energijom. Neovisno o motivaciji postoje velika ulaganja u Indiji, Turskoj, Maroku, Brazilu i JAR-u između ostalih. Glavni pokretač investicija i u tim državama je sigurnost poticaja, te sva ta tržišta rade na energetskom planu za obnovljive izvore energije kojima bi se postigao stabilni okvir za razvijanje obnovljivih.

U regiji MENA, Turska je postavila cilj od 30% OIE do 2023., sa poticajima za vjetar, geotermalnu energiju, biomasu i bioplin, te solar. Izrael je postavio cilj od 10% do 2020., te feed-in-tarifu za vjetroelektrane do 50 MW i za solarne elektrane. Saudijska Arabija investira u istraživanje, razvoj i infrastrukturu te priprema feed-in-tarifu i program za dvadesetogodišnji otkup električne energije. Jordan pak ima cilj od 10% do 2020., te je razvio program tendera koji daju financijsku potporu za kvalificirane projekte. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju cilj od 7%, ali je ujedno određena praktički najveća investiciju u cijeloj regiji kroz državnu elektroprivredu Masdar, kojoj je za cilj od UAE-a napraviti globalnog predvodnika u OIE. Masdar razvija Masdar City - ugljično neutralni grad koji će koristiti veću količinu obnovljivih izvora energije. Osim toga Masdar razvija i veliku solarnu elektranu Shams 1, te ulaže u veći broj projekata unutar i izvan države.

Azijske države također povećavaju investicije. U Filipinima koji planiraju imati 15.300 MW do 2030. je nedavno usvojen Državni program za obnovljive izvore energije kojime se postavljaju specifični ciljevi za obnovljive izvore energije, te se njima predviđaju investicije od 27,6 milijardi dolara do 2030. Tajland je pak postavio cilj od 20% do 2020. Podrška od strane vlade je u velikim investicijama koje će se postupno smanjivati do 2022., a osnovali su i kvazi-državni investicijski fond u tu svrhu. S druge strane Indonezija se pomalo otvara stranim investicijima kako bi se više iskoristio veliki geotermalni potencijal unutar njihove vulkanske regije.

U Latinskoj Americi je Argentina uvela čitavu seriju poticaja za obnovljive. Njihov Program za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije je postavio cilj od 8% do 2016., a podrška mu je program tendera od strane državne elektroprivrede ENARSA kojime se daje 1.000 MW ugovora o otkupu električne energije za obnovljive izvore energije. Osim toga je osnovan i fond kojim će se poticati obnovljivi izvori energije. Brazil očekuje povećanje potrošnje električne energije na razini države za 52% do 2019., a prema njihovom planu se iza 2014. godine više neće graditi elektrane na fosilna goriva, nego elektrane na biomasu i vjetroelektrane. Brazil ima i specifične ciljeve do 2019. koji uključuju 116 GW hidroelektrana, 7 GW malih hidroelektrana, 8,5 GW biomasa i 6 GW vjetroelektrana. Brazil ima aukcije za ugovore o otkupu električne energije za biomasu, isto je uvedeno i za energiju vjetra.

U Africi je Kenija prije tri godine uvela feed-in-tarifu za sve obnovljive izvore energije. Južnoafrička Republika je postavila ciljeve za 2030. godinu prema pojedinačnim tehnologijama, i to za vjetar od 10,3%, za hidroelektrane 12,7%, za fotonaponski solar 9,4%, te 1,3% za koncentrirane solarne elektrane. Uz to su uveli i feed-in-tarife 2009. godine. Uganda je prošle godine uvela dvadesetogodišnju feed-in-tarifu prema pojedinačnim tehnologijama.


Politika i stabinost nadolazećih tržišta

Ovi primjeri razvoja politike i poticaja za obnovljive izvore energije u nadolazećim tržištima povećavaju konkurentnost i širinu obnovljivih izvora. Ipak, iako situacija izgleda dobro za potencijalne investitore oni moraju biti uvjereni da se dodatni rizici zbog ulaganja mogu efektivno ublažiti i da predviđeni povrat financijskih sredstava može opravdati povećani rizik.

Dinamičke promjene koje su se dogodile na političkoj karti Bliskog istoka prije dvije godine se moraju dobro razumjeti jer zbog političkih promjena brzo može doći do zaustavljanja  poticaja za obnovljive, te nacionalizacije projekata ili njihovo gašenje. Stabilnost poticaja također mora biti provjerena. Da li će promjena vladajućih utjecati na energetsku politiku? Investitori mogu biti zagrijani za jednu shemu poticaja, ali bi se ona mogla brzo promijeniti dolaskom nove političke opcije na vlast. Naravno, ovaj rizik ne postoji samo kod država u razvoju pošto se slične stvari događaju i u Europi. Ipak investitori bi to mogli smatrati većim rizikom ako ne poznaju stanje u državi. To se može umanjiti kupovinom osiguranja za političke rizike.

Još jedan rizik za države u razvoju je kvaliteta ugovornog otkupljivača električne energije. Projekti obnovljivih izvora energije najčešće većinu svojih prihoda ostvaruju kroz dugoročni otkup električne energije. To je problem jer u nadolazećim tržištima gdje čak i državne elektroprivrede nisu nužno kredibilne. Investitori žele adekvatno jamstvo da otkupljivač električne energije može platiti električnu energiju tokom trajanja ugovora. Čak i sa tim jamstvima postoji rizik da će elektroprivreda u budućnosti odustati od kupovine električne energije iz obnovljivih izvora energije, pogotovo ako je u pitanju inozemna tvrtka. Strani investitori se žele zaštititi od toga. Investitori isto moraju biti sigurni da njihovi projekti mogu dobiti troškovno isplativ pristup na elektroenergetsku mrežu. Dok razvijene zemlje imaju regulatorni okvir za troškove prijenosne mreže, to nije uvijek slučaj kod zemalja u razvoju. Pošto taj proces dobivanja dozvola za spoj na prijenosnu mrežu najčešće dugo traje, te postoje i rizici oko dobivanja zemlje za isto investitori bi od početka trebali znati troškove za iste.

Investitori moraju paziti na općeniti rizik poslovanja u zemljama u razvoju. Mogu postojati barijere za investicije uključujući zakone koji sprječavaju strane investicije ili koje sprečavaju vlasništvo nad proizvodnjom električne energije ili slično. Potrebno je dobro poznavanje regulatornog okvira država prije nego se u nju krene ulagati. Investitori moraju paziti i na inozemni dug države koji je postao važan faktor nakon dužničke krize u razvijenim zemljama i zbog kojeg mogu propasti investicije.

Unatoč svim tim rizicima neke nadolazeće ekonomije i projekti su već pokazali da mogu privući privatne investicije. Naprimjer, projekt Shams I CSP solarne elektrane koji se nalazi u UAE je nedavno dobio financiranje za prvu fazu od 100 MW. Vrijednost projekta je 600 milijuna dolara, a financiranje je dobio od 10 privatnih banaka. Fintech Energy je pak investirao u Emgasud koji je dobio nekoliko ugovora od Argentinske vlade. Emgasud je nedavno dobio financiranje za 5 MW solarnu elektranu, a prošle godine i za vjetroelektranu snage 80 MW koja je koštala 157 milijuna dolara.

Zbog povećanog rizika mnogi projekta će dobiti podršku od multilateralnih banaka i javnih financijskih institucija kao što su Azijska banka za razvoj i Svjetska banka. Ove institucije često daju potporu kako bi projekt dobio financiranje. Brazilska ekonomska banka za razvoj je dala veliki dio financiranja za projekte obnovljive izvore energije u Brazilu, dok je Vijetnamska banka za razvoj osigurala 1 milijardu dolara od Export-Import Banke u SAD-u za četiri projekta koji koriste GE-ove vjetroagregate. U Tajlandu je nedavno u pogon ušao projekt Changwat Lop Buri snage 73 MW koji je dobio financiranje u iznosu od 70 milijuna dolara od Azijske banke za razvoj. Nordex je nedavno potpisao isporuku 250 MW vjetroagregata u Pakistan, a financijsku garanciju za taj projekt daje vlada Pakistana.

Dok nadolazeća tržišta predstavljaju novi rizike i izazove za developere i investitore sa Zapada oni također nude velike prilike. Sa poticajima i politikom u korist obnovljivih izvora energije te novcima koji polako stižu, uz povećanu nesigurnost u pojedinim Zapadnim tržištima, sada bi mogla biti idealna prilika za investitore i developere da se pozicioniraju na ovim novim tržištima.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     obnovljivi izvori energije      nadolazeća tržišta      sjedinjene američke države      europa      nova tržišta      politika      poticaji
Index članka
Pregled novih tržišnih prilika za obnovljive izvore energije
#2
Sve stranice
 
Komentari (1)
KAKO NAMJERAVATI KREDIT
1Srijeda, 19 Lipanj 2019 04:53
Maria Guadalupe
Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?