Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Postavljanje ciljeva za 2030. godinu pomoći će smanjenju klimatskih promjena E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 11 Listopad 2011 12:16

Rezultati Eurobarometer survey istraživanja pokazuju kako klimatske promjene Europljani doživljavaju vrlo ozbiljno. Gotovo devet od deset ispitanika smatraju klimatske promjene ozbiljnim problemom, a jedan od glavnih krivaca za klimatske promjene su emisije stakleničkih plinova. Europska unija je odlučila smanjiti emisije stakleničkih plinova za 80-95% do 2050. godine; kako bi taj cilj bio ostvaren energetski sektor morati će, do 2050. godine, ukinuti sve vezano za emisije CO2, što znači - električna energija bez emisija.

Da bi do 2050. godine imali električnu energiju bez emisija već sada moramo donjeti ispravne odluke. Postoji najmanje deset načina proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, a svi su bez emisija.

Kako bi spriječili klimatske promjene, moramo povećati ciljeve smanjenja emisija do 2020. godine na predlaganih 30%, te postaviti ciljeve za razdoblja nakon 2020. godine. Osim toga, potrebno je osigurati daljnji rast obnovljivih izvora energije koji će zamijeniti izvore energije koji stvaraju onečišćenja. Sustav trgovanja emisijama (ETS) Europske unije neće sve ovo moći ostvariti sam; on pomaže smanjenju emisija, no ne potiče ulaganja u obnovljive izvore energije, smatra Christian Kjaer, glavni izvršni direktor u EWEA.

Ulaganja u u obnovljive izvore energije do 2020. godine regulirana su Direktivom o obnovljivoj energiji iz 2009. godine, te obvezujućim ciljevima Europske unije za obnovljive izvore energije i smanjenje emisije CO2. Kako bi se povjerenje ulagača u obnovljive izvore energije zadržalo, potrebno je postaviti legislativu za razdoblje nakon 2020. godine koja će uključivati i obvezujuće ciljeve za obnovljive izvore i smanjenje emisija za 2030. godinu. Uz sve nabrojano potrebno je zadati planove za razvoj elektroenergetske mreže. Energetski putokaz do 2050. godine, čije se izdavanje očekuje krajem ove godine, trebao bi dati smjernice za stvaranje potrebnih legislativa, zaključio je Kjaer.

Više o samom istraživanju moguće je pročitati ovdje.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     EU      Europa      2020. ciljevi      2050. ciljevi      EWEA
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?