Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija valova bilježi rast u Španjolskoj E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 23 Rujan 2011 13:55

Prva svjetska komercijalna elektrana ne energiju valova počela je sa radom u srpnju ove godine i opskrbljuje strujom grad Mutriku na sjeveru Španjolske. Unatoč visokim troškovima izgradnje, elektrana bi mogla poslužiti kao primjer drugim priobalnim gradovima.

Elektrana proizvodi električnu energiju iz energije valova koji udaraju u luku. Operater, kompanija Ente Vasco de la Energía (EVE), je iskopao 16 udubina u molu luke, koje valovi pune vodom, potiskujući na taj način zrak kroz turbine koje proizvode električnu energiju. Na taj način proizvedenu električnu energiju koristi oko 600 stanovnika 30 kilometara udaljenih od luke.

Slična tehnologija istražuje se i u Škotskoj već više od deset godina, no još nije dosegla komercijalnu upotrebu. Diljem svijeta aktivno je oko 60 projekata vezanih za iskorištavanje energije valova; neki projekti istražuju snagu plime i oseke, dok drugi razvijaju tehnologiju „plutača“. No, prema istraživaču Franku Neumannu iz Centra za energiju valova u Lisabonu, upravo bi elektrane kao što je ova u Mutriku mogle imati najviše šansi za ekonomsku isplativost.

Elektrana, ukupne snage 300 kW proizvodi dovoljno električne energije za dobavu 10% potreba grada, a cijena njene izgradnje iznosila je 7 milijuna eura. Kompanija Ente Vasco de la Energía planira koristiti istu tehnologiju u daljnoj izgradnji elektrana na lokacijama duž obale.

UN-ov međuvladin odbor za klimatske promjene procjenjuje kako bi iskorištavanje energije valova moglo dobaviti 30% ukupne svjetske potrebe za električnom energijom. No, u usporedbi sa drugim obnovljivim izvorima energije tehnologija iskorištavanja energije valova još je u počecima.

Elektrana u Mutriku kasnila je sa izgradnjom dvije godine, a mnogo kritičara smatra kako su investicijski troškovi previsoki s obzirom na proizvodnju od 600 MWh godišnje.

Baskijska agencija za energetiku ipak smatra kako elektrana ovog tipa pomaže u smanjenju proizvodnje iz i uvoza fosilnih goriva, te daje kompanijama priliku za razvoj novih tehnologija i novih tržišta.

 

Izvor: http://www.dw-world.de

Tags:     energija valova      Španjolska      EVE
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?