Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nedstack isporučuje najveću svjetsku gorivu ćeliju snage 1 MW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2011 14:19

Nizozemski proizvođač gorivih ćelija, kompanija Nedstack, transportirao je svoju prvu gorivu ćeliju snage 1 MW u Solvay-evo klorno postrojenje u gradu Lillo u Belgiji. Ova PEM elektrana, najveća tog tipa u svijetu, pretvarati će vodik, nusprodukt u klornoj industriji, u električnu i toplinsku energiju.

Proizvodnja klora i kaustične sode su visoko energetski intenzivne industrije, a Nedstack-ovo PEM postojenje omogućiti će SolVin klor-alkalnoj elektrani proizvodnju 20% ukupne potrebe za električnom energijom.

Uz 1 MW električne energije, elektrana proizvodi i 1 MW toplinske energije koja se može ponovo koristiti u proizvodnom procesu uz značajne financijske uštede.

PEM gorive ćelije koje koriste vodik ne proizvode emisije, te na taj način doprinose kemijskoj industriji u dosezanju europskih ciljeva smanjenja potrošnje energije i emisija CO2.

Neovisan proizvođač gorivih ćelija, Nedstack, ovlastio je MTSA Technopower u Arnhem-u da izgradi PEM elektranu koja će se sastojati od 12.600 PEM gorivih ćelija.

2007. godine Nedstack je izgradio manji model snage 70 kW za AkzoNobel u Nizozemskoj. Te su gorive ćelije sada dosegle 10.000 sati kontinuiranog rada, te se očekuje da će ima radni vijek biti ukupno 20.000 sati. Elektrana Akzo, koja radi već četiri godine, zahtijeva minimalna održavanja, te je pod stalnim nadzorom Nedstack-a.

PEM elektrana snage 1 MW transportirana je krajem srpnja iz Arnhem-a u Antwerp prikolicom sa niskom platformom, a trebala bi biti u radnom stanju do rujna.

Projekt pod nazivom The Hydrogen Region, koordiniran od strane WaterstofNet, ukupnog proračuna u vrijednosti od 14 milijuna eura koristi se za razvoj znanja o vodiku i projekata unutar nizozemske regije Flanders-South. Dovršetak elektrane snage 1 MW prvi je korak u ovom programu koji se fokusira na održivo korištenje vodika.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com

Tags:     gorive ćelije      vodik      PEM      Nizozemska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?