Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Siemens gradi prvu solarnu termoelektranu nakon preuzimanja Solel-a E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 07 Srpanj 2011 12:37

Siemens AG (SIE) je spreman, unutar slijedeća dva mjeseca, preuzeti svoju prvu solarnu termoelektranu, te traži financiranje projekata koji bi trebali utrostručiti njezin kapacitet.

Najveća europska inženjerska kompanija započeti će doprinositi energiju iz elektrane snage 50 MW, smještene u Lebriji kraj Seville, u Španjolsku energetsku mrežu. Udio u elektrani ima i španjolska građevinska kompanija Sacyr Vallehermoso SA (SYV).

Jose Luis Moran, izvršni direktor Siemens-a, izjavio je kako će već ovo ljeto proizvodnja elektrane biti na 100%.

Siemens je stekao svoj udio u elektrani kupnjom kompanije Solel Solar Systems Ltd. 2009. godine. Time je povećao svoj ukupni udio na području koncentrirane solarne energije. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) smatra da sadašnja tehnologija može dobaviti 11% ukupne svjetske električne energije do 2050. godine, te bi mogla, do kraja desetljeća, predstavljati konkurenciju konvencionalnim elektranama u vrhuncu snage.

Elektrana Lebrija sadrži 170.000 zakrivljenih zrcala kako bi se sunčeve zrake fokusirale na cijevi u kojima se nalazi termalno ulje koje tada doseže temperature od 400°C. Nakon što Španjolska vlada odobri nove solarne elektrane, Simens planira započeti gradnju dvije dodatne elektrane snage 50 MW na istoj lokaciji.

Cijena dviju dodatnih elektrana biti će oko 300 milijuna eura pojedinačno, a uključivati će mehanizme pohrane topline kojima će se produžiti dnevna proizvodnja. Siemens je već održao razgovore sa potencijalnim partnerima koji bi trebali pomoći u financiranju projekta.

Španjolska bi mogla postati središte solarnih termoelektrana, a IEA smatra da bi Afrika, nakon S.A.D.-a, mogla postati drugi po veličini proizvođač zbog zemalja kao što su Maroko, Libija i Tunis koje iskorištavaju solarnu energiju na području Sahare.

Izvor slike: http://www.siemens.com/entry/cc/en/

Izvor: http://www.bloomberg.com

Tags:     solarna termoelektrana      Siemens      Španjolska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?