Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

E-mail
Autor Leo Jerki?   
Srijeda, 31 Kolovoz 2016 12:59

Rast svjetskog OIE sektora je trenuta?no najutjecajniji faktor u borbi protiv klimatskih promjena. Na svijetu sada u OIE sektoru radi više od osam milijuna ljudi, pa recimo u SAD-u više ljudi radi u solarnoj industriji nego u eksploataciji nafte i plina.

Prema REN21 izvještaju o globalnom statusu, rast vjetra, solara i hidroelektrane je srušio sve rekorde. Na obnovljive izvore energije je potrošeno više nego duplo novaca nego na elektrane na plin i ugljen. Tokom prošle godine je u svijetu instalirano oko 147 GW obnovljivih izvora energije, što je najve?i godišnji rast do sada i ekvivalent ukupne instalirane snage elektrana u cijeloj Africi.

Investicije u obnovljive izvore energije su iznosile 286 milijardi dolara, pri ?emu solarna energija ?ini 56% investicija, dok vjetar drži 38%. Šef REN21 Christine Lin je rekao da je najzanimljiviji dio ovih rezultata ?injenica da je ovaj izniman uspjeh ostvaren u trenutku kada je cijena fosilnih goriva povijesno niska.

Zemlje u razvoju su po prvi puta potrošile na OIE više novaca od razvijenih zemalja, pri ?emu je Kina ?inila jednu tre?inu svih investicija u OIE. Europa je smanjila investicije u OIE, ali OIE ondje još uvijek ?ini 44% instalirane snage, i 15% finalne potrošnje energije. Zaposlenost u OIE sektoru je rasla 6% prošle godine, dok je u isto doba u industriji nafte pala za 18%.

Izvor: http://www.ren21.net/

Tags:     obnovljivi izvori energije      oie      solarna industrija      vjetrolektranem investicije      sad      europa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska rijeÄŤ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za po?etnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?