Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Poljski grad proizvodi 100% električne energije iz OIE E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 23 Rujan 2014 12:15

Poljski grad Kiselice je ove godine od Europske komisije dobio nagradu ManagEnergy Award 2014 u kategoriji samoodrživih gradova pošto 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora energije.

Ovaj rezultat je još impresivniji ako se zna da 90% električne energije u Poljskoj dolazi iz termoelektrana na ugljen. Grad Kiselice sada ima dvije vjetroelektrane koje ukupno imaju 48 vjetroagregata i instaliranu snagu od 82 MW.

U gradu je također izgrađeno centralno grijanje preko biomase sa kotlom snage 6 MW koji koristi slamu, a koja pokriva 85% potreba kućanstava za toplinskom energijom. U prosincu prošle godine je grad izgradio i prvu bioplinsku elektranu koje proizvodi 1 MW toplinske snage i 1 MW električne energije.

Kiselice imaju oko 2.300 stanovnika, a cijeli projekt energetske neovisnosti im je napravljen da se najbolje iskoriste lokalni kapaciteti. Farmeri na čijoj zemlji se nalaze vjetroagregati za svaki vjetroagregat godišnje dobijaju 5.000 eura. Višak slame koje se inače baca se kupuje od lokalnih farmera, te služi kao gorivo za grijanje na biomasu.

Kod Kiselica se trenutačno gradi i treća vjetroelektrana snage 24 MW, a ove godine se planira izdati tender za fotonaponske panele za prvu solarnu elektranu u regiji. Osim toga će svaka javna zgrada instalirati fotonaponske panele snage 10 kW. S ovime se vidi da je regija na dobrom putu prema svojim ciljevima energetske neovisnosti, te poticanju i stranih investicija u izgradnju vjetroelektrana.

 

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     poljska      kiselice      obnovljivi izvori energije      energetska neovisnost      vjetroelektrane      solarne elektrane      fotonapon
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?