Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Španjolska u potpunosti ukida feed-in-tarifu za OIE E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 15 Srpanj 2013 22:00

Španjolska vlada je objavila kraj feed-in-tarife (FiT) za obnovljive izvore energije.  Španjolski Ministar Energije Jose Manuel Soria je objavio da je dogovorena energetska reforma kojom bi se popravio kumulativni deficit u tom sektoru od čak 26 milijarde eura.

Mjere koje se provode kako bi se borili protiv rastućeg godišnjeg deficita tarifa – otprilike 4,5 milijarde eura za 2013. – uključuju 900 milijuna eura zbog većeg računa za energiju potrošača, 900 milijuna eura za državni budžet i 2,7 milijardi eura manje u reguliranim troškovima – prijenosne mreže, FiT i druge troškove. Smanjenje za „specijalni režim“ – koji uključuje obnovljive izvore energije, kogeneraciju i smeće čine skoro pola reguliranih smanjenja troškova što je otprilike 1,35 milijarde eura.

Što se tiče samog sektora obnovljivih izvora energije, reforma je ubila FiT sustav. Vlada je postavila novi regulatorni okvir gdje će svi obnovljivi izvori energije dobiti „dodatak svojih investicijskim troškovima prema tehnologijama“ kako bi postigli „opravdanu profitabilnost“ koja je fiksirana na 7,5% tokom idućih šest godina.

Unatoč ovoj objavi još se mnogo detalja ne zna, osim da bi zakon trebao biti odobren ove godine. Ova nova promjena dolazi nakon prvih promjena samog FiT-a zbog kojeg su tvrtke i investicijski fondovi u sektoru već tužili vladu Španjolske. Osim toga Reuters je objavio da je iz anonimnog izvora iz Ministarstva industrija i energije dobio informaciju da financijski troškovi neće biti uzeti u obzir kako bi se postavili „standardni investicijski troškovi“ za svaku tehnologiju što bi moglo ugroziti neke elektrane i to posebno fotonaponske elektrane.

Izvor: www.csp-world.com

Tags:     španjolska      feed-in-tarifa      obnovljivi izvori energije      energetska reforma
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?