Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Deset godina Europskog Vijeća za obnovljive izvore energije E-mail
Autor Nives Jerkić   
Subota, 23 Listopad 2010 13:02

Obnovljivi izvori energije su u prošlih deset godina prošli dug put i u nekim sektorima porasli iznad očekivanja.  Sada se u svijetu obnovljivi izvori energije smatraju mainstreamom, ali prije 10 godina nitko ne bi pomislio da su ozbiljna prijetnja sektoru konvencionalnih, fosilnih goriva. U Hrvatskoj je, nažalost, situacija još uvijek loša...

Tada, još uvijek u počecima, prije 10 godina, igrači na tržištu obnovljivih izvora energije koji su s entuzijazmom govorili o tom sektoru bili su smatrani skoro pa ćudacima.

Promjene stavova počele su sa promjenom europskog zakonodavstva, koje je učinilo da povećanje korištenja obnovljivih izvora energije postane stvarnost. Uz političko vodstvo, organizacija sektora obnovljivih izvora energije, stvaranje EREC-a (European Renewable Energy Council), ekonomija razmjera, subvencije iz nacionalnih i regionalnih vlada, zaustavljanje opskrbe plinom, sve više diskusija o kraju korištenja fosilnih goriva, vrhuncu korištenja nafte te  klimatskim promjenama rezultiralo je rastom sektora obnovljivih izvora energije.

No, nastojanja da se ovaj sektor dodatno razvije ne smiju se ovdje zaustaviti. Dok su ciljevi rasta ostvareni ili čak i premašeni, kao što je u sektoru energije vjetra i solarne energije, Claude Turmes pozvao je političare da se osigura što pravilnija primjena ciljeva obnovljivih izvora energije ciljeva za 2020. godinu pa i dalje.  Europski povjerenik za energetiku Günter Oettinger je naglasio potrebu da se implementiraju cljevi za 2020. godinu, ali i vizija sektora do 2050. Štoviše, Oettinger je istaknuo potrebu da se povećaju istraživanja i inovacije u sustavima financiranja.

Nadajmo se da će sektor nastaviti rasti iznad naših očekivanja dosegnuvši 100% obnovljivih izvora energije do 2050.

Izvor: blog.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?