Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Norveško-Njemačka deklaracija za energetsku tranziciju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 17 Lipanj 2013 18:38

Organizacije iz Norveške i Njemačke su potpisale zajedničku deklaraciju kojom će se ispuniti jedna od vizija budućnosti: varijabilna proizvodnja iz obnovljivih izvora u Njemačkoj će se nadopunjavati sa pohranom energije u hidroelektranama u Norveškoj, kako bi obje države iskoristile svoje pune potencijale na energetskom tržištu.

Tvrtke pokretači deklaracije su objavile taj događaj na novoj web stranici kojom će se promovirati obnovljivi izvori energije i zaštita klime. Između ostalih deklaraciju su potpisali Njemački operator mreže 50hertz i Tennet, kao i Agora, Greenpeace, Germanwacth i BEE. Od Norveških tvrtki su uključene EnergiNorge, Norwea i Norsk klimanettverk. Organizacija poziva Njemačku da smanji potrošnju ugljena implementacijom Energiewende, te da Norveška dopusti korištenje svoje vodne akumulacije kako bi se balansirao rastući broj vjetroelektrana i solarnih elektrana u drugim zemljama.

Deklaracija tvrdi da bi suradnja bila ekonomski povoljna za obje države, pri čemu bi Norveška mogla kupovati više jeftine električne energije u sušnim godinama. Njemačka bi pak imala veći izvor dnevnog i sezonskog spremanja energije. Sam proces bi bio relativno efikasan sa umjerenim gubicima energije tokom transporta. Procjenjuje se da Norveška ima 50% mogućnosti trenutačnog spremanja energije u Europi.

Sličan dogovor se očekuje između Švicarske i Njemačke. Ipak, tamo je zasada utjecaj na operatora hidroelektrana štetan zbog pada cijene električne energije u regiji, te time i manje zarade za njih. S druge strane to znači i niže cijene električne energije za potrošače u Švicarskoj. Analitičari očekuju pad cijene električne energije u Norveškoj, ali deklaracija tvrdi da se to neće dogoditi i da će prihodi za Norveške elektroprivrede rasti.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     norveška      njemačka      deklaracija      hidroelektrane      solar      vjetar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?