Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Projekt Desertec praktički ugašen E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 17 Svibanj 2013 06:15

Desertec je prije nekoliko godina najavljen kao veliki projekt isplative zelene energije za Europu, a kojom bi se i poticao razvoj obnovljivih i eletkroenergetske mreže u sjevernoj Africi. Nažalost cijela ideja se pokazuje nerealističnom.

Deutsche Welle je prošli vikend objavio izvještaj prema kojem je cijeli projekt Desertec stavljen „na policu“. Ta vijest je praktička prošle nezapaženo u velikim medijima unatoč tome što, kada je bio najavljen, sam projekt je privukao ogromnu pažnju. Od cijelog projekta su ostali samo neki lokalni projekti solara koji će proizvoditi električnu energiju za lokalne potrebe, a ne za Europu.

Trenutno problemi sa Decertecom su razni. Tako na primjer, prilikom planiranja cijelog projekta u obzir nisu bile uzete potrebe zemalja u kojime se projekt planira, kao što je Maroko. Maroko je veliki uvoznik električne energije, te treba domaću proizvodnju električne energije, i to jako puno jer bi se potrošnja trebala udvostručiti u idućih 10 godina. Stoga oni trebaju projekte koji će pokriti domaću potražnju, a Decertec je bio zamišljen kao projekt za izvoz.

Trenutno je očito da Desertec ne napreduje prema planu, jer jednostavno ne funkcionira u realnim uvjetima. Za sada je bio samo jedna velika reklama za velike koropracije koje i dan danas ne razumiju potencijal distribuirane proizvodnje koju nude obnovljivi izvori energije. A možda i razumiju samo ih smatraju prijetnjom za svoj poslovni model. Što će dalje biti sa Desertecom, te hoće li u nekom trenutku u budućnosti opet krenuti u smjeru realizacije, ostaje za vidjeti. Međutim činjenica je da strategije članica EU idu sve više u smjeru lokalne distribuirane proizvodnje.

Izvor: http://www.renewablesinternatonal.net

Tags:     desertec      csp      solar      sjeverna afrika      ugašen
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?