Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Skriveni troškovi ugljena za zdravstvo: 40 milijardi eura godišnje E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 03 Svibanj 2013 16:50

Prema najnovijem izvješću Europska Unija ima godišnje troškove od 42,8 milijardi eura uslijed utjecaja na zdravlje koje prouzrokuju elektrane na ugljen.

Obnovljivi.comStudija pod nazivom "The Unpaid Health Bill: How coal power plants make us sick" također pokazuje kako širok i štetan utjecaj u EU prouzrokuje više od 18.200 preuranjenih smrtnih slučajeva, oko 8.500 novih slučajeva kroničnog bronhitisa i više od 4 milijuna izgubljenih radnih dana svake godine zbog raznih zdravstvenih problema.

Studiju je objavio HEAL (Health and Environment Alliance), koji ističe kako se stope smrtnosti povećavaju na 23.300 i ukupni troškovi na 54.7 milijardi eura kada se u statistiku uključe i elektrane na ugljen koje se nalaze u Hrvatskoj, Srbiji i Turskoj. Uz to, upotreba ugljena za proizvodnju energije u Europi je ponovno u porastu, te trenutno postoji oko 50 novih elektrana na ugljen.

Osim velikih problema koje stvara po pitanju zdravlja, ugljen značajno utječe i na klimatske promjene; tako u EU ima udio od oko 20% u ukupnim emisijama stakleničkih plinova. Izgradnja novih elektrana na ugljen stvara značajne troškove za javno zdravstvo i ima vrlo štetan utjecaj na okoliš kroz slijedećih nekoliko desetljeća. U raspravi o budućnosti europskog energetskog miksa do sada nije bilo riječi o troškovima zdravstva, koji bi svakako trebali biti uzeti u obzir prilikom svih donošenja odluka za budućnost. Isticanje kako je upotreba domaćeg ugljena najjeftinija opcija trebalo bi ponovo preispitati, ističe se u studiji.

U studiji se zaključuje kako EU promovira sigurnija i zdravija značajna ulaganja u obnovljive izvore energije, pa je tako u 2011. godini 71% svih novih izgrađenih elektrana bilo na obnovljive izvore energije. Upravo to pokazuje kako izgradnja novih elektrana na ugljen nije više potrebna za zadovoljavanje elektroenergetskih potreba u Europi, te je gašenje svih elektrana na ugljen do 2040. godine vrlo realan cilj.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     ugljen      zdravstvo      emisije      utjecaj na okoliš      EU      studija      istraživanje      HEAL
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?