Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Fosilni izvori energije su skuplji od obnovljivih u Njemačkoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 08 Travanj 2013 18:39

Kada bi se na računima za električnu energiju u Njemačkoj specificirali troškovi za fosilna goriva, oni bi bili puno veći od troškova za obnovljive izvore pokazala je studija Greenpeacea Njemačke i Njemačke Udruge za energiju vjetra (BWE).

Trenutačno Njemački računi za električnu energiju točno prikazuju cijenu EEG-a – to je dio računa koji se koristi kao poticaj za obnovljivu energiju, te se naplaćuje potrošaču kao namet – ali su troškovi fosilnih goriva i nuklearne energije skriveni. Prošle godine je dodatni namet za obnovljive iznosio 3,59 c€ po kWh, a procjenjuje se da bi u slučaju postojanja istog za fosilna goriva on iznosio 10,2 c€/kWh što je skoro tri puta više nego EEG.

Ova vijest dolazi u doba kada Njemačka ulazi u kritičnu fazu debate o povećanju troškova za EEG kojim se Njemačka želi što više udaljiti od nuklearne energije i fosilnih goriva. Sam EEG je od ove godine povećan na 5,3 c€/kWh, pri čemu je Ministar Okoliša Peter Altmaier najavio da se on više neće mijenjati iduće dvije godine. Iako sama debata nije gotova treba uzeti u obzir da fosilna goriva i nuklearke puno dulje od obnovljivih dobivaju ogromne poticaje i da su njihovi troškovi sakriveni. Njihov utjecaj na okoliš je također puno veći.

U brojkama, Njemačka vlada je u direktnim i indirektnim poticajima od 1970. do 2012. dala financijsku potporu od 65 milijardi € za lignit i 187 milijardi € za nuklearnu energiju. Svi obnovljivi su u istom razdoblju dobili 54 milijarde € poticaja.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     njemačka      fosilna goriva      eeg      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?