Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Tehnologije spremanja energije, tko će biti pobjednik? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 16 Siječanj 2013 22:54

Reverzibilne hidroelektrane su bile standard za pohranu energije kod obnovljivih izvora energije desetljećima. Kombinacija efikasnosti (70-85%) i raširenosti (procjenjuje se da čine 99% svih kapaciteta za energiju spremanja) su ih učinile tehnologijom broj jedan za potrebe spremanja energije.

Ipak nekoliko Američkih tvrtki misli da su razvile tehnologije koje bi mogle biti konkurentne, odnosno koje bi mogle nadmašiti efikasnost reverzibilnih hidroelektrana, te time postati alternativa reverzibilnim hidroelektranama.

Spremanje energije putem hladnog komprimiranog zraka

Komprimirani zrak za energiju spremanja (CAES) postoji već desetljećima, te se uglavnom koristi u napuštenim rudnicima ili slanim spiljama za spremanje i upotrebu komprimiranog zraka za proizvodnju električne energije. Pošto nema mnogo takvih lokacija u blizini gradova, tvrtke pokušavaju razviti tehnologiju koja će se fokusirati na manje i konvencionalnije metode za spremanje i dohvaćanje energije spremljene u komprimiranom zraku.

SustainX je korištenjem stare tehnologije iz drugih industrija uz kombiniranje novih tehnologija razvio ICAES (izotermalni CAES) tehnologiju koja može pohraniti toplinu kompresije na prilično niskim temperaturama, te je ponovno koristiti tokom ekspanzije koja se odvija bez ikakvog korištenja goriva, za razliku od tradicionalnih komprimiranih sustava na zrak. Ovom tehnologijom se može spremati energija u cjevovode, te nisu potrebne spilje ili rudnici za spremanje.

ICAES sustav bi trebao moći raditi barem 20 godina uz regularno održavanje, čime bi bio efikasniji od baterija koje su skuplje u startu, te ne mogu raditi dulje od pet, šest godina. SustainX ima pilot elektranu u svom središtu u Seabrooku, New Hampshireu, te planira demonstracijski projekt za 2014. Ovim proizvodom žele raditi na stabilizaciji mreže te na spremanju energije vjetra i solarne energije.

Rat baterija

Postoji mnogo start-up tvrtki u sektoru spremanja energije putem baterija koje traže troškovno isplativi način za spremanje obnovljivih izvora energije, pri čemu se na tržištu stvorila velika konkurentnost.

Aquion Energy je napravio prve probe sa svojim hibridnim ionskim baterijama s kojima su izuzetno zadovoljni. Njihove baterije je razvio Dr. Jay Whitacre sa Carnegie Mellon sveučilišta, gdje je povremeni profesor. Ove baterije su konceptualno vrlo jednostavne, te imaju u sebi ugljika, natrija i slane vode. Za njih nije potrebno održavanje, te su čak jestive, odnosno ne bi uzrokovale smrt pri probavljanju. Kao i sve slične tehnologije, oni svoju priliku vide u solarima i vjetroelektranama, te mikromrežama. U veću proizvodnju bi trebali krenuti ove godine.

Druga zanimljiva baterijska tehnologija su tzv punjive likvidne baterije koje razvija tvrtka Primus Power iz silicijske doline, a koja je osnovana 2009. Potencijal se sprema kao kemijska energija, najčešće u jednom ili dva spremnika. Ta se energija konvertira u električnu energiju kada se kemikalije pumpaju kroz reakcijsku komoru, te dolazi do reverzibilne kemijske reakcije. Ploče su inače od cinka, a sam koncept ima naziv protočne baterije. Prednost ovakvih protočnih baterija nad litij ionskim i drugim baterijama su puno niža cijena po jedinici spremanja energije, duži radni vijek i sigurnost (ne griju se). Isto tako su modularne – lako se transportiraju jer se grade i dostavljaju u kontejneru.

Kokos protiv ugljika

Dok se mnoge tvrtke bore za udio na tržištu spremanja energije za obnovljive izvore energije, neke tvrtke nalaze način da poboljšaju performanse komponenti koje pomažu u spremanju energije.

EnerG2 iz Seattlea je patentirao proces proizvodnje sintetičkog ugljika za spremanje energije, uključujući ultrakondenzatore. Umjesto da režu i čiste ugljik iz ljuske kokosa, EnerG2 proizvodi čisti sintetički ugljik u svojoj tvornici u Albanyu, Oregonu. Sintetički ugljik ima mnoge prednosti ispred „prirodnog“ ugljika koji se dobiva iz kokosa, a koji sadrži puno nečistoća uključujući veliku količinu željeza koji je katalist i može prouzročiti preuranjeni kvar.

EnerG2-ov čisti ugljik sprema elektromehaničku energiju u punoj većoj mjeri od kokosovog ugljika, te omogućuje rad uređaja za spremanje na višem naponu. Stoga takav ugljik može spremiti 50% više energije od kokosovog ugljika. Krajnji cilj EnerG2 nije samo povećati efikasnost, nego i razviti tehnologiju na način da se svi riješe ovisnosti o fosilnim gorivima.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     spremanje energije      baterije      ugljik      kokos      kompresirani zrak      reverzibilne hidroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?