Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Da li obnovljivi mogu zamijeniti ugljen? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 12 Siječanj 2013 08:50

Ontario u Kanadi je ovaj tjedan objavio da zatvara svoje zadnje termoelektrane na ugljen, te se prebacuje na obnovljive izvore energije. U isto vrijeme je u Njemačkoj porasla potrošnja ugljena.

Ontario je objavio da će ove godine zatvoriti zadnje dvije termoelektrane na ugljen, godinu dana prije nego što je planirano. Tim Weis iz Instituta Pembina je objasnio da je prije samo jednog desetljeća Ontario 25% svoje električne energije dobivao iz ugljena, ali da je to sada zamijenjeno miksom obnovljivih izvora energije. Jedna mala termoleketrana na ugljen će ostati u pogonu u sjevernom Ontariu još jednu godinu za „slučaj nužde“. Ontario se fokusirao na obnovljive izvore energije zadnjih 10 godina, te su se odlučili riješiti termoelektrana na ugljen, a ostaviti nuklearnu energiju koja još uvijek pokriva više od 50% potreba za električnom energijom te zemlje. To će naravno biti progašeno velikim uspjehom, pošto svi gledaju emisiju CO2 kao ključan problem današnjice, a ne toliko nuklearni otpad.

Suprotno tome Njemačka se odlučila na gašenje nuklearnih elektrana, zbog čega je dobila dosta kritika (pogotovo od Economista) jer svi misle da se Njemačka time obvezala koristiti ugljen. Podaci koje je nedavno objavio BDEW pokazuju da je ukupna proizvodnja električne energije u Njemačkoj prošle godine skočila 1,3%, dok je sama potrošnja pala 1,4%, što znači da Njemačka izvozi puno više električne energije. Glavni razlog za to su obnovljivi izvori energije, ponajviše solar koji smanjuje cijenu električne energije tokom sredine dana kada je potrošnja najčešće na vrhuncu. Električna energija je stoga sada postala jeftinija iz Njemačke nego iz Francuske ili Švicarske.

Vršna cijena električne energije u Njemačkoj je sve bliža baznoj cijeni električne energije, a rezultat toga je da plinske elektrane koje služe za srednje odnosno vršno pokrivanje proizvodnje sve rjeđe rade, i to ne samo u Njemačkoj nego i u Nizozemskoj i drugim okolnim zemljama. Zato u trenutačnoj situaciji nema mjesta za plinske elektrane u Njemačkoj, jer su baznu proizvodnju električne energije od nuklearnih elektrana preuzele termoelektrane na ugljen. Potrošnja plina u proizvodnji električne energije je u Njemačkoj u zadnje vrijeme pala čak 27%, a sve to sada pokrivaju obnovljivi izvori energije koji su samo prošle godine povećali udio sa 20% na 22%.

Znači velika vijest u Njemačkoj je da je plin u problemima, ugljen je čak rastao prošle godine sa 43,1% na 44,8%, što nije velika razlika, a i to bi mogla biti samo statistička pogreška. Naime, udio ugljena je tokom zadnjih 20 godina u Njemačkoj prilično pao, pošto je 1990. činio 56,3% potreba za električnom energijom, 53,4% u 2000., a 50,3% u 2003. Njemačka je poprilično smanjila svoj udio ugljena u deset godina, pogotovo ako se uzme u obzir da je proizvodnja iz nuklearne energije prepolovljena sa 33,1% 2003. na 16% 2012.

Stoga fokus mora biti na tome da Njemački obnovljivi zamjene još više proizvodnje električne energije iz ugljena, a manje plina, ali uvjet je da susjedne države moraju prestati uvoziti toliko jefitne električne energije iz njemačkih termoelektrana na ugljen. Tu na scenu dolazi Europska trgovina emisijama CO2 koja mora postati efikasnija i stroža.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     obnovljivi izvori energije      njemačka      ontario      vjetroelektrane      termoelektrane      plin      ugljen
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?