Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prvi solarni kiosk E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 03 Kolovoz 2012 18:44

Prvi solarni kiosk nedavno je postavljen i otvoren u Etiopiji. Riječ je o autonomnom, kompaktnom objektu koji na krovu ima solarne panele. Osim opskrbe električnom energijom na područjima gdje ona nije dostupna, kiosk će nuditi određene usluge, proizvode i alate.

Solarni kiosk je dizajnirala međunarodna kompanija Graft architects, a dostupan je u različitim konfiguracijama, oblicima i veličinama. Najveći model može proizvesti dovoljno električne energije za napajanje telekomunikacijskog tornja uz njegovo istovremeno održavanje. Upravo zbog toga kompanija očekuje veliki interes od strane mobilnih kompanija koji svoje usluge žele ponuditi na mjestima gdje one još nisu dostupne.

Sastavljanje solarnog kioska

Veličine solarnog kioska

Postavljanje solarnog kioska u Etiopiji

Osnovni model solarnog kioska ima mogućnost proširivanja, a može proizvesti dovoljno električne energije za osvjetljenje, punjenje mobilnih uređaja ili automobilskog akumulatora, pa čak i napajanje računala i hladnjaka. Lako se prilagođava bilo kojoj namijeni ovisno o lokalnom tržištu, lokalnim poreznim olakšicama i lokalnoj radnoj snazi. Unutar termina „lokalno“ kompanija želi istaknuti svoju namjeru zapošljavanja i educiranja stanovništva na području na kojem se kiosk nalazi.

Kiosk u Etiopiji danju

Kiosk u Etiopiji noću

Ovisno o potrebama kiosk može služiti lokalnom stanovništvu kao lokacija na kojoj je dostupan internet, televizija i glazba, a uz to može biti središnje mjesto na kojem su dostupne solarne svijetiljke, solarni kućni sustavi, ali i drugi proizvodi koji se nalaze na konvencionalnim kioscima kao što su bonovi za mobitele.

Kompanija se nada ostvariti značajna partnerstva pomoću kojih bi proširila ovu inicijativu na regije gdje je ona najviše potrebna, a gdje bi mogla doprinijeti gospodarskom rastu, stimuliranju zajednice i edukaciji lokalnog stanovništva. Još jedna prednost solarnog kioska nalazi se i u činjenici da je moguće povezati nekoliko jedinica koje bi tada tvorile malu lokalnu elektroenergetsku mrežu.

 

Izvor: http://www.designboom.com/

Tags:     Etiopija      solarni kiosk      Sunčeva energija      solarni paneli
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?